Будівництво соціального житла почнеться в 2009 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Будівництво соціального житла почнеться в 2009 році

Нерухомість
614
Президент Віктор Ющенко вчора підписав указ про початок будівництва з 2009 року соціального житла за ціною $600/кв. м. Держава зобов'язується зробити первісний внесок у розмірі 30% від вартості цих квартир. На думку експертів, запропонована ціна квадратного метра дуже низька і не покриє витрат забудовників на будівельні матеріали і зарплату, а тому бажаючих брати участь у проекті буде небагато.
У четвер президент Віктор Ющенко підписав указ №1077 "Про заходи щодо будівництва доступного житла на Україні і поліпшенню забезпечення громадян житлом", що повинен дозволити вже з 2009 року почати будівництво недорогого житла для "громадян з невисоким рівнем доходів, яким необхідне покращення житлових умов". Після підписання указу Ющенко заявив, що прийнятна вартість квадратного метра такого житла повинна бути $600/кв. м, а держава заплатить первісний 30-процентний внесок від вартості житла. Відзначимо, що у вересні в Києві мінімальна вартість квадратного метра житла на первинному ринку становила $1643, а, наприклад, у Полтаві середня вартість житла становила $1100.
Для реалізації проекту глава держави доручив Кабінету міністрів у проекті бюджету-2009 передбачити витрати не менше 0,5% від ВВП (близько 4 млрд грн). У випадку недостачі грошей він готовий підтримати залучення зовнішніх і внутрішніх позик під держгарантії, тому що Україна "має мінімальні зобов'язання серед всіх країн Європи". Відповідно до указу, місцеві органи влади під забудову соцжитла повинні будуть виділяти земельні ділянки безкоштовно, забудовник буде визначатися на конкурсній основі, а рентабельність будівництва буде жорстко обмежена. "Прибуток будівельників не буде доходити і до 10%, але ми розуміємо, що тут „жирувати” не можна", - пояснив почесний президент "Київміськбуду" Володимир Поляченко.
Виконання програми забезпечить за рік дешевим житлом 74 тис. родин, у той час як 1,3 млн родин стоять у черзі і ще 17 млн чоловік необхідне покращення житлових умов. "Ситуація в сфері житлового будівництва кризова - ціна квартири в спальному районі Києва становить $120 тис., - обурився Віктор Ющенко. - Це вище, ніж в елітних районах більшості європейських країн, починаючи із Праги". Для недопущення скупки дешевого житла на вторинному ринку планується ввести тимчасовий мораторій на його продаж.
У Полтаві, де президент зробив цю заяву, його пропозиції схвалили. Володимир Поляченко сказав, що перший соціальний будинок вже побудований у Щербанях Полтавської області і всі 330 квартир "розкуплені". Кандидат у народні депутати від блоку "Наша Україн-Народна самооборона" Олексій Кучеренко відзначив, що з різким ростом цін, у тому числі іна будматеріали, вартість квадратного метра перевищить $600. На що міністр регіонального розвитку та будівництва Володимир Яцуба пообіцяв, що уряд утримає ціни на сировину, тому що будує заводи з виробництва гіпсокартона та пластику в Івано-Франківську.
Експерти підтримують ідею будівництва соціального житла, однак сумніваються, що забудовникам буде вигідно працювати еа зазначених умовах.
Президент Українського суспільства фінансових аналітиків Юрій Прозоров вважає, що компаніям більш вигідно за високою ціною побудувати один будинок еліти-класу, ніж мікрорайон соціального житла. Заступник голови правління девелоперської компанії НЕСТ Сергій Овчинников прогнозує, що спеціально під ці проекти можуть з'явитися нові будівельні компанії.
Однак і у цьому випадку він не вірить, що місцеві органи влади підуть на безкоштовну роздачу земель, що необхідно для зниження ціни житла, тому що місцеві бюджети витрачаються на утримання ділянок і побудову інженерних споруджень. Мер Луганська Сергій Кравченко сказав, що їх місто готове виділяти ділянки безкоштовно, але якщо 25% житла буде передано місту. Це автоматично збільшить вартість житла майже на 33%.
Учасники ринку відзначають нерентабельність будівництва житла за $600/кв. м також і через дефіцит кадрів і сировини. "Не можна купити гарного фахівця, не запропонувавши йому ринкову зарплату. Він піде в іншу компанію, що буде будувати житло на ринкових умовах, - говорить Овчинников. - А після того як здіймуться ціни на газ і електрику, собівартість житла вже буде вище - $1,5-2 тис.". Це може зробити недоступним житло для працівників бюджетної сфери, тому що більшості позичальників буде важко виплачувати залишкові 70% вартості квартири економ-класу з урахуванням додаткових витрат на обробку житла.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас