Українці багатші без росіян — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці багатші без росіян

485
З п'ятнадцяти найбагатших людей Східної Європи половина - українці. Про це свідчить рейтинг, складений журналом Forbes. Це виявилося можливим завдяки тому, що в список не включали росіян. Для них Forbes щорічно складає окремий рейтинг - "Золота сотня".
Журнал Forbes опублікував рейтинг найбагатших людей Східної Європи. Перше місце в ньому посів чех Петро Келлнер, чиї статки оцінено в 6 млрд дол. Співвласник "Індержстраху" (йому належить 38,5% російської страхової компанії) починав свою кар'єру із продажів копіювальних машин, а мільйонером став завдяки чеській купонній приватизації. Тоді йому вдалося одержати великий кредит, і його компанія придбала акції двох сотень чеських підприємств. Келлнер був одним з перших приватизаторів і в Росії. Ще в 1993 році він заснував у нашій країні інвестиційний фонд "Петро Великий", що вкладав гроші в різні акції. Але приблизно за рік до серпня 1998 р. зненацька завершив свою діяльність і вивів з Росії всі активи - за різними оцінками, порядку 30-50 млн дол.
На другій і третій позиції рейтингу виявилися українці Рінат Ахметов і Віктор Пінчук. Вони володіють 4 млрд і 2,8 млрд дол. відповідно. Ринат Ахметов - успішний бізнесмен з Донецька, народний депутат України V скликання, президент футбольного клубу "Шахтар". Як йому вдалося заробити свої статки, достовірно не знає ніхто. Довгий час формально Рінат Ахметов займав лише одну посаду - президента футбольного клубу "Шахтар" і лише рік назад в одному з інтерв'ю він зізнався, що є власником близько 90% акцій донецького ЗАТ "Сістем Кепітал Менеджмент" (СКМ), що контролює низку великих компаній і промислових підприємств Донбасу. Віктор Пінчук контролює фінансово-промислову групу "Інтерпайп". Свій бізнес він виростив на перепродажі труб, завдяки тому, що "державна" і "комерційна" ціни мали істотну різницю. Одружений на дочці колишнього президента України Леоніда Кучми.
Крім Віктора Пінчука і Ріната Ахметова, у рейтинг також потрапили й інші українці: співвласники корпорації "Індустріальний союз Донбасу" Віталій Гайдук і Сергій Тарута, співвласники групи "Приват" Геннадій Боголюбов та Ігор Коломойський і глава групи "Фінанси та кредит" Костянтин Жеваго.
У цілому українські мільярдери посіли сім позицій, тобто майже половину списку
Четверте і п'яте місця дісталися полякам: газетному магнатові Мікалу Соловову (2,3 млрд дол.) і власникові фінансового конгломерату, що поєднує банківські, страхові і лізингові активи Лешеку Чарнецькі (2 млрд дол.). Усього в рейтинг потрапили п'ять поляків.
Також у список Forbes увійшли два громадянина із Сербії і Румунії. Йон Тіріак зі статками в 1,1 млрд дол. виявився на 13-му місці. Він став першим мільярдером Румунії. Йон Тіріак одним з перших почав здійснювати успішні угоди на ринку нерухомості в цій країні. Засновник страхової компанії "Дельта М", що заробила частину свого статку на інвестиціях у нерухомість Сербії, Мирослав Місковік зі статками в 1 млрд дол. посів наступне 14-е місце.
Жоден зі східноєвропейських мільярдерів не входить у сотню найбагатших людей світу, але всі вони входять у тисячу. Їхні сукупні багатства оцінюються американським журналом в 31,1 млрд дол.
Росіяни в рейтинг не включалися. Для багатих росіян існує окремий топ-лист - "Золота сотня" Forbes. Уже три роки підряд верхній рядок у ньому втримує бізнесмен Роман Абрамович. Його статки оцінюються в 19,2 млрд дол. За ним йде власник компанії "Базовий елемент" Олег Дерипаска (16,8 млрд дол.). Третє місце посідає керівник Новолипецького металургійного комбінату Володимир Лисин (15,1 млрд дол.). На четвертому та п'ятому місцях розмістилися співвласники, що перебувають у процесі розлучення, холдингу "Інтеррос" Володимир Потанін (15 млрд дол.) і Михайло Прохоров (15 млрд дол.). За підрахунками Forbes, у середньому учасник "Золотої сотні" "важить" 3,4 млрд дол.
Наталія Єреміна
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас