ОПЕК не збирається збільшувати квоту на видобуток нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК не збирається збільшувати квоту на видобуток нафти

Енергетика
60
Міністри Організації країн - експортерів нафти (ОПЕК) заявили про те, що картель не винуватий у рекордному стрибку цін на нафту. Навіть, незважаючи на заклики країн-споживачів, ОПЕК відмовляється в черговий раз збільшувати квоту нафтовидобутку.
Однак більшість експертів запевняють, що саме нестача на ринку чорного золота і штовхає нафту до позначки 100 дол./бар. і підсилює приплив інвестиційного капіталу на ринку поновлюваних джерел енергії. Подальша відмова країн ОПЕК від яких-небудь дій, на їхню думку, може привести до вкрай небажаних наслідків.
Нагадаємо, що 11 вересня 2007р. країни ОПЕК домовилися про збільшення квоти нафтовидобутку на 500 тис. бар./доба. Нова межа нафтовидобутку встановлюється з 1 листопада ц.р. Причому Саудівська Аравія виступала основним ініціатором цього рішення, у той час як Іран і Венесуела до останнього моменту не давали своєї згоди.
Правда, варто відзначити, що група країн - виробників нафти все-таки проігнорувала заклик США та інших країн - споживачів чорного золота ц далі збільшити обсяги видобутку. Представники картелю вважають, що збільшення цін на нафту обумовлене різким припливом спекулятивного капіталу, що сполучається з девальвацією долара. Плюс сюди додається загострення обстановки в Перській затоці, намір Туреччини ввести війська на північ Іраку, скорочення видобутку в Мексиканській затоці і, нарешті, подальша націоналізація нафтових компаній у Венесуелі, передає Reuters.
Тим часом запаси США вже знизилися на 8% у порівнянні з 2006р. У промислових країнах Організації економічного співробітництва та розвитку запаси також перебувають на найнижчому за останні 5 років рівні. "В III кварталі ц.р. їхні запаси знизилися на 850 тис. бар./день у порівнянні з минулим роком, а запаси ОПЕК на 1,1 млн бар./день," - відзначає економіст UBS Securities LLC Ян Стюарт. "І не кажіть, що ОПЕК не винна в збільшенні цін на чорне золото", - додає він.
Однак міністри країн ОПЕК наполягають, що ринку не потрібне збільшення квот нафтовидобутку. Вони також заявляють, що це питання не буде розглядатися на третьому саміті ОПЕК, що відбудеться 5 грудня 2007р. в Абу-Дабі.
Тим часом напруга на нафтовому ринку вже не кращим чином позначилося на споживанні енергії і зацікавленості в поновлюваних джерелах енергії. Попит на бензин у Сполучених Штатах на тлі рекордно високих цін і кризи іпотечного кредитування вже знизився в порівнянні з 2006р. на 0,4%. Високі ціни на чорне золото також зробили більш доступними дорогі енергетичні ресурси.
Нагадаємо, що напередодні ціни на нафтові ф'ючерси вперше перевищили чергову історичну позначку - 98 дол./бар. Максимальна ціна угоди по нафті WTI, що представлена на New York Mercantile Exchange (NYMEX) ф'ючерсом Light, Sweet Crude Oil, вранці 7 листопада досягла 98,03 дол./бар., що перевищило її попередній рекорд, установлений на день раніше.
Максимальна ціна угоди по ф'ючерсі Brent на InterContinental Exchange Futures (IС Futures) у Лондоні вранці 7 листопада теж досягла свого нового історичного рекорду - 94,57 дол./бар. Позначку 94 дол./бар. ціна нафти Brent перевищила вперше після того, як станом на 6 листопада офіційна ціна ф'ючерса IPE Brent Crude (грудень) виросла на 2 дол. 77 центів і установилася на позначці 93,26 дол./бар., а максимальна ціна угоди склала 93,56 дол./бар.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас