Бензин в Україні по 7 грн!? Криза неминуча? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бензин в Україні по 7 грн!? Криза неминуча?

Енергетика
1339
В останні дні в Україні дорожчає бензин: А-95 виріс у роздробі з 4,70 до 4,90 грн./л. Серед водіїв поповзли чутки: ціни на бензин незабаром "вибухнуть", злетівши під кінець року ледь не до євро (7,40-7,50 грн.) за літр.
Об'єктивних причин для настільки різкого подорожчання нема, однак, спекулятивне збільшення вартості "горючки" цілком можливе через її дефіцит. Експерти одностайні: дорожчати буде.
Виконавчий директор консалтингової компанії UPECO Сергій Куюн повідомив нам, що протягом двох найближчих тижнів через збільшення світових цін (днями встановлений рекорд в $96 за барель або 160 л) на нафту, ціна А-95 виросте максимум до 5,1 гривень, дизпалива - до 5 гривень, від більш довгострокових прогнозів він утримався. Експерт назвав сплески цін в окремих регіонах, наприклад, на Кіровоградщині до 5,15 гривень/л, спекулятивним "пристрілюванням" трейдерів - подивитися, як відреагує влада і споживач, тим більше, що бензину в Україні досить.
"Якщо барель пройде $100 за барель, це психологічно може підштовхнути зростання роздрібних цін на бензин відразу на 10%, а то і більше, або до 5,5 грн./л, - вважає експерт Міжнародного центра перспективних досліджень Олександр Жолудь. - Але я не виключаю, що до нового року нафта може і подешевшати".
А от директор науково-технічного центра "Психея" Сергій Сапегін вважає, що серйозне подорожчання бензину буде, але тільки через його дефіцит. Наприклад, Кременчуцький НПЗ відвантажує зараз паливо по мінімуму (через проблеми із власністю), запасів сировини залишилося на кілька діб, у зв'язку із чим український бензин дорожчає на 4% в тиждень і його запаси закінчуються, а імпортний - усього на 1,5-2%. Постачань з-за кордону не вистачить для порятунку ситуації, тому експерт не виключає, що через дефіцит бензин злетить у ціні в 1,5-2 рази (тобто, до 7 грн. і вище). Ситуацію може врятувати не обмеження цін, а інтервенції палива зі стабілізаційного резерву Кабміну.
Джерело в керівництві одного з найбільших трейдерів повідомило, що споживачам треба чекати подорожчання А-95, причому спочатку на 30-40 коп. від нинішніх цін (до кінця листопада), а до нового року - майже півтораразового (7,30-7,35 грн./л). "Цього не можна виключати, якщо російська нафта підскочить у найближчий місяць до $110 за барель (зараз $88-90), але такий прогноз - з області фантастики, - сказав нам прес-секретар Мінпаливенерго Костянтин Бородін. - Об'єктивна ціна А-95 на сьогодні близько 5 грн/л".
Очевидно, що подорожчання бензину спричинить збільшення цін практично на все, але найбільше - на транспорт, у першу чергу таксі і міжміські автобуси, а також на продукти харчування. Голова Всеукраїнської профспілки таксі Василь Попик заявив, що якщо подорожчання бензину до 7 грн./л і більше буде об'єктивним, то таксисти піднімуть тарифи приблизно на 80% (з нинішніх 1,5-2 до 2,7-3,6 грн./км), якщо спекулятивним - будуть страйкувати.
На подорожчанні продуктів харчування зростання цін на бензин позначиться набагато менше, ніж на транспорті (до 5%), тому що паливна складова в їхній собівартості не перевищує 10%. Це значить: при ціні 7 грн. за літр А-95 батон хліба "має право" подорожчати на 7-10 коп., літр молока - на 20-25 коп., кіло вареної ковбаси - на 1,2-1,5 грн.
За матеріалами:
fin.biz.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас