Президент Туркменістану чекає пропозицій щодо постачання газу в Європу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент Туркменістану чекає пропозицій щодо постачання газу в Європу

Енергетика
74
Запасів туркменських енергоресурсів вистачить, щоб наповнити трубопроводи, які ще тільки планується побудувати, заявив президент Туркменістану Гурбангули Бердимухаммедов.
"Туркменія має у своєму розпорядженні достатні запаси енергоресурсів для забезпечення потужностей запланованих до будівництва трубопроводів", - сказав Бердимухаммедов під час зустрічі в рамках його візиту в Брюссель із представниками ділових кіл.
У зв'язку із цим він повідомив, що буквально перед його вильотом у Брюссель йому доповіли, що на першій експлуатаційній свердловині на родовищі Південний Іолотань отриманий промисловий притік природного газу з добовим дебітом більше одного мільйона кубометрів.
"Це вже друге родовище, після відкритої недавно перспективної площі Осман, де з однієї свердловини було отримано добовий притік більше п'яти мільйонів кубічних метрів "блакитного палива", - відзначив глава Туркменістану.
"Туркменія сьогодні пропонує кілька великих проектів у різних сферах економіки та запрошує всіх охочих взяти участь у їхній реалізації", - сказав Бердимухаммедов.
У числі цих проектів були названі будівництво Прикаспійського газопроводу, реконструкція діючого газопроводу, що постачає "блакитне паливо" у північному напрямку, прокладання великої газотранспортної артерії Туркменістан-Китай. Поряд із цим ведеться робота над проектом газопроводу Туркменістан-Афганістан-Пакистан-Індія.
"Одночасно ми готові розглядати пропозиції щодо постачання туркменського газу в західному напрямку - на європейські ринки", - підкреслив Бердимухаммедов.
"Ми також запрошуємо інвесторів для інтенсивної розробки нафтогазових ресурсів шельфу Каспію", - сказав президент, відзначивши, що, за підрахунками фахівців, прогнозні запаси тут оцінюються в 12 мільярдів тонн нафти і 6 трильйонів кубічних метрів газу.
Президент Туркменістану відзначив також наявні можливості для поглиблення торгово-економічного співробітництва, вкладення інвестицій у транзитно-транспортну сферу. "Тут особливий інтерес для європейських партнерів представляє проект створення транснаціонального транспортного коридору Север-Юг, що відкриває прямий вихід на порти Перської затоки. За підрахунками фахівців, у перші роки по цій сталевій магістралі, траса якої проляже територією Туркменістану, Казахстану та Ірану, з'єднавши іранську і російську мережі залізниць, можна буде перевозити до 3-5 мільйонів тонн вантажів, а в перспективі до 10-12 мільйонів тонн", - сказав він.
Підкресливши, що чимало цікавих проектів Туркменістан пропонує в сфері енергетики, нафтохімії, сільського господарства, телекомунікацій, будівництва та інших галузей, президент запросив європейських партнерів до участі в освоєнні природних ресурсів затоки Карабогазгол, а також пустелі Каракуми.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас