Віражі інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віражі інфляції

Казна та Політика
578
За жовтень рівень споживчих цін збільшився на 2,9% і за результатами десяти місяців цього року склав 11,7%. Очевидно, що інфляція цього року буде найвищою за останні кілька років. За даними Держкомстату, в 2006 році показники інфляції були на рівні 11,6%, а в 2005 році і того менше - 10,3%.
Експерти прогнозують, що на кінець року інфляція може перевищити 15%. За словами Олександра Жолудя, аналітика Міжнародного центру перспективних досліджень, у наступному місяці споживчі ціни виростуть як мінімум на 1%, у грудні зростання буде не менше, ніж 2%. "Таким чином, виходимо на мінімальний показник 14-14,7%", - говорить Жолудь.
Головною причиною настільки стрімкого зростання інфляції стало збільшення цін на продовольчі товари. За другий місяць осені в ціні здійнялися практично всі продукти харчування. Найбільше виросли в ціні яйця - на 20,6%, рослинна олія - на 15,8%, молоко - 10,8%, сир і домашній сир - 10,1%, масло - 8,8%.
А хто ж винуватий?
Уряд всю відповідальність за настільки різке збільшення цін покладає на місцеві адміністрації.
У цей час на місцевому рівні діють кілька адміністративних механізмів утримання цін - декларування зміни оптових цін на хліб і борошно, а також установлення максимального рівня торговельних надбавок. 17 жовтня Кабмін прийняв постанову, що зобов'язує підприємства попереджати місцеву владу про підвищення ціни на продукти харчування за 10 днів. Однак це рішення дотепер не діє.
Опитані представники місцевої влади рапортують, що всі постанови уряду виконуються на належному рівні.
"Ми постійно тримаємо руку на пульсі, обмеження торговельних надбавок у нас діє в місті на рівні 10%, у селах - на рівні 15%", - говорить заступник начальника Головного управління економіки Івано-Франківської області Євгеній Паламар.
У Сумській області прийняті всі обов'язкові розпорядження, але ціни на продукти продовжують рости. "Ціни збільшуються не через те, що продавці ставлять високі торговельні надбавки, а через збільшення собівартості продукції", - стверджує заступник начальника управління економіки Сумської обладміністрації. "Ціна на хліб не може не рости, якщо збільшується вартість енергоносіїв, борошна, підвищується заробітна плата працівників", - вважає чиновник.
У Харківській області, незважаючи на всі адмінрозпорядження, зростає ціна на хліб. "З 5 листопада оптові ціни на хліб виросли від 4,5 до 22,6%", - говорить заступник начальника Держінспекції з контролю за цінами в Харківській області Тетяна Рижутіна. "Держкомрезерв виділив Харківській області на листопад-місяць 22% пшеничного борошна, а житнього борошна - 0%. Держпродрезерв взагалі розірвав договори на постачання борошна. І яким чином Кабмін хоче, щоб не піднялися ціни?" - говорить прес-секретар Харківської обладміністрації Дмитро Брук. За його словами, цього вистачає для випічки не більше 35% необхідного області хліба.
У боротьбу зі зростанням цін включилися всі
Щоб утримати ціни, уряд дав доручення Генпрокуратурі перевірити, як виконується законодавство при встановленні і регулюванні цін на окремі види продукції, а також законність використання запасів державного матеріального резерву. Зараз на місцях проводяться перевірки із залученням податкової, управлінь контролю за цінами, "Укрметртестстандарту" та інших відомств.
До боротьби із цінами також підключився Антимонопольний комітет, що запропонував прописати окремими законами єдині правила гри для всіх учасників ринку, які займаються оптовою і роздрібною торгівлею, і обмежити участь посередників у проведенні товарних інтервенцій. Також, на думку АМКУ, при зростанні цін на основні продовольчі товари більш ніж на 5% необхідно пропорційно зменшувати торговельні надбавки.
Недорізанюк Тетяна, Пєсоцькая Руслана
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас