Інфляційний локомотив СНД — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляційний локомотив СНД

Казна та Політика
266
Статкомітет СНД опублікував дані про збільшення споживчих цін у регіоні. Інфляційний шок на ринках продовольства та енергоносіїв відбувся у всіх країнах СНД. Єдиною країною, де в січні-вересні не було відзначено збільшення індексу споживчих цін, стала Вірменія - влада країни відмовилися від ігор з курсом національної валюти, перейшовши до інфляційного таргетування.
Інфляційний шок, спровокований подорожчанням продовольчих товарів і енергоносіїв, торкнувся всіх країн СНД. За опублікованими вчора даними Статкомітету СНД, у січні-вересні 2007 року найбільше зростання цін було відзначено у Таджикистані - 12,3%, в Азербайджані - 11% і Киргизії - 10,3%. У Молдавії зростання споживчих цін у виявилося на рівні 9%, у Казахстані і на Україні - по 8,6%, у Грузії - 6,2%, у Білорусії - 5,4%. Єдиною країною в СНД, де ціни знизилися за січень-вересень, стала Вірменія, де спостерігалася дефляція на рівні 0,2%. У всіх країнах, за винятком Вірменії і Молдавії, інфляція за дев'ять місяців поточного року була вищою, ніж за аналогічний період 2006 року.
"Осіння інфляція - це географічний феномен Східної Європи і пострадянського простору. Справа в тому, що частка продовольства в структурі споживання населення цих країн дуже висока - 40-50% у порівнянні з 10-20% у розвинених країнах", - говорить Олександр Морозов з HSBC. Наприклад, жовтневе зростання цін у Польщі склало 3%. Це найвищий показник за два з половиною роки. Ця тенденція фіксується в Польщі протягом декількох місяців: у серпні інфляція склала 1,5%, у вересні - 2,3%. "Безсумнівно, підвищення цін на енергоносії з боку Росії також позначилося на економіках України, Грузії, Вірменії і Білорусії", - відзначає аналітик "Ренесанс Капіталу" Катерина Малофєєва.
Феномен падіння цін у Вірменії економісти пояснюють тим, що основною метою грошової влади республіки є втримання інфляції, а не стабільного валютного курсу, як, наприклад, у Росії і в Україні. Втім, і у Вірменії в жовтні ціни виросли на 3,1%. Порівняно невисока інфляція в Молдавії, за словами Катерини Малофєєвої, пояснюється тим, що восени там дешевшали овочі.
Втім, Морозов вважає, що осінній інфляційний шок у країнах СНД був спровокований у першу чергу не подорожчанням продовольства, а подорожчанням енергоносіїв, що цього року спровокувало зміни структури посівів. "Багато посівних площ перепрофілюються під виробництво біодизеля. Ціни росли і на ті категорії сільгосппродукції, де неврожаю не було",- відзначає він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас