Для половини росіян зростання цін вище офіційної інфляції - до 15% за рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для половини росіян зростання цін вище офіційної інфляції - до 15% за рік

Казна та Політика
236
Для половини росіян збільшення цін вище офіційних показників інфляції, а найбільше зростання вдарило по найбідніших, показало дослідження.
Втім, у листопаді-грудні продовольство подорожчає і для найбільш забезпечених: роздрібні продавці піднімуть ціни на преміальний сегмент ринку, щоб компенсувати втрати, спричинені фіксацією цін на соціально значимі продукти. Нагадаємо, після того, як ціни були заморожені на піку, у жовтні продукти стали дорожчати у два-три рази швидше.
За даними Росстату, ціни за січень - жовтень виросли на 9,3%. Але для найбідніших росіян інфляція склала 11,5%, а для найбагатших - 9%, розрахував Інститут комплексних стратегічних досліджень (ІКСД).
Зростання цін для різних дохідних груп не однакове, оскільки відрізняється структура витрат: бідні більше витрачають на продукти, багаті - на техніку і розваги. Росстат ділить все населення на 10 груп: першу представляють 10% найменш забезпечених, останню -10% найбільш високоприбуткових. Використовуючи коефіцієнти Росстата для розрахунку індексу споживчих цін, в ІКСД підрахували інфляцію для всіх 10 груп з урахуванням структури витрат кожної.
Для громадян із середнім рівнем доходів (п'ята і шоста групи) інфляція до початку листопада склала 10,1%, розповідає начальник відділу ІКСД Наталя Шварєва. Середній рівень доходів росіян, за даними Росстату на вересень, - 12500 рублів на місяць. За оцінками Шварєвой, нижче цього рівня - близько 50% населення. Таким чином, майже для половини росіян інфляція на 1,5-2,2% вище офіційних цифр.
Стрибок цін на продовольство теж по-різному позначився на гаманцях споживачів, говорить Шварєва. Для двох найбідніших груп, що витрачають на продукти близько 60% всіх витрат, вони подорожчали на 13,6%. Для двох найбагатших, у яких на харчування припадає 40% витрат, зростання склало 11,6%.
Для найбідніших інфляція за підсумками року наблизиться до 15%, а накопичене зростання цін на продовольство перевищить 15% уже в листопаді, говорить Шварєва. Ще в серпні, до стрибка цін на продукти, найменш забезпечена частина росіян оцінювала для себе інфляцію в 36%, найбільш забезпечена - в 20%, згадує заступник директора "Левади-центра" Олексій Гражданкін.
Забезпечені громадяни не страждають від інфляції
Люди із середнім і високим доходами виграють від зміцнення рубля, відзначає Ігор Поляків зі ЦМАКП. У структурі їхніх витрат частка імпортних товарів в 1,5-3 рази вища, ніж у малозабезпечених. А ціни на ці товари і послуги ростуть незначно або взагалі знижуються, відзначає Поляків.
Висока загальна інфляція в країні завжди сильніше б'є по бідних, резюмує Олександр Морозов з HSBC Bank. Крім різниці у витратах забезпечені громадяни мають більше можливостей захистити свій дохід від інфляції за допомогою інвестування, говорить Морозов.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас