НБУ підвищить ставки по кредитах і введе резервування по залучених від нерезидентів коштах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ підвищить ставки по кредитах і введе резервування по залучених від нерезидентів коштах

Валюта
566
Національний банк України (НБУ) підвищить ставки по кредитах рефінансування до рівня, що перевищує інфляцію, але втримається від підвищення дисконтної ставки, повідомив перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов.
"Дисконтну ставку підвищувати не будемо, але ставки по операціях з комерційними банками будуть підвищені", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у четвер.
Перший заступник глави НБУ уточнив, що будуть підвищені ставки центрального банку як по активних операціях, так і по залученню коштів. Крім того, за його словами, НБУ може активізувати випуск своїх депозитних сертифікатів.
Як повідомлялося, інфляція в Україні в жовтні 2007 року склала 2,9%, з початку року її значення сягло 11,7%. Ставки Нацбанку по кредитах "овернайт" утримуються із травня поточного року: по кредитах під забезпечення державними цінними паперами на рівні 9%, а по кредитах без забезпечення (бланковим) на рівні 10%. З початку року середньозважена процентна ставка по кредитах рефінансування становить 9,2% (у жовтні - 9,1% річних).
Крім того, за словами О.Шаповалова, НБУ ухвалив рішення щодо введення резервування по коштах, залучених банками від нерезидентів: на рівні резервування по валютних коштах.
Перший заступник глави НБУ уточнив, що відповідні рішення правління НБУ прийняло в середу у зв'язку зі збільшенням інфляції в країні: очікується, що документ буде оприлюднений у четвер.
Як повідомлялося, з 1 жовтня 2006 року НБУ знизив нормативи обов'язкового резервування по термінових депозитах юридичних і фізичних осіб у національній валюті з 2% до 0,5%, по коштах до запитання на поточних рахунках - з 3% до 1%, і одночасно збільшив норматив резервування для строкових валютних вкладів з 3% до 4%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас