Компанія має намір інвестувати 300 млн дол. в Україні, Молдавії і Білорусії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Компанія має намір інвестувати 300 млн дол. в Україні, Молдавії і Білорусії

Казна та Політика
174
Керуючий партнер і співзасновник Horizon Capital Наталя Яресько оцінила перспективність компаній фінансового, споживчого і роздрібного секторів.
Керуюча компанія Horizon Capital формує великий інвестфонд обсягом $300 млн. Ці кошти будуть спрямовані на покупку активів у фінансовому, споживчому і роздрібному секторах в Україні, Молдавії та Білорусії. Понад 80% даної суми інвестори можуть спрямувати в Україну, де прибутковість вкладень досягає 30% річних, упевнені експерти.
Про створення Horizon Capital Associates інвестфонду Emerging Europe Growth Fund II (EEGF II) обсягом $300 млн стало відомо вчора зі звіту IFC. Компанія повідомила, що має намір виступити співзасновником EEGF II і внести в нього до $20 млн. Кошти планується інвестувати в приватні компанії середньої капіталізації у фінансовому, споживчому і роздрібному секторах в Україні, Молдавії та Білорусії. В українському підрозділі IFC і самому Horizon Capital від коментарів відмовилися. В останньому уточнили, що фонд перебуває на стадії формування.
Horizon - не перша компанія, що створює фонд для інвестицій у сектор фінансових послуг і FMCG в Україні. У лютому SigmaBleyzer повідомила про закриття інвестфонду SBF IV обсягом $240 млн для купівлі контрольних пакетів акцій підприємств споживсектору. А наприкінці жовтня російська Da Vinci Capital Management, створена колишніми співробітниками ІК "Ренесанс Капітал", заявила про створення двох венчурних інвестфондів загальним обсягом від $50 млн до $100 млн для інвестицій у середні компанії банківського, страхового і роздрібного ринків.
Співкеруючий партнер Euroventures Ukraine Fund Валерій Щекатуров пояснив прагнення інвесторів вкладати в споживчий сегмент високими темпами зростання: "В окремих секторах воно доходить до 20-30%, і ми прогнозуємо, що такі темпи збережуться в найближчі п'ять-сім років". А в тому ж банківському секторі зростання досягає і 50% на рік, додав директор з іноземних інвестицій ІК "Альтера Фінанс" Максим Шинкаренко.
Не менше 80% обсягу фонду, на думку Валерія Щекатурова, може бути інвестовано в Україні - прибутковість вкладень в українські компанії може приносити до 30% річних. У Білорусії споживринок розвивається нижчими темпами через жорстке держрегулювання, а в Молдавії невелика місткість ринку. "Крім того, у Молдавії поки немає жодного настільки великого оператора, продукція якого була б представлена за межами країни", - відзначив пан Щекатуров. За його словами, подібні фонди, як правило, інвестують у компанії з капіталізацією не менше $50 млн і виходять із них не пізніше ніж через п'ять років. "За цей час компанія повинна вирости до рівня, при якому може бути вигідно продана. При цьому її капіталізація повинна скласти не менше $300-400 млн", - говорить він.
Серед прикладів вигідної інвестиції Horizon Capital експерти називають продаж у квітні французької Bel Group близько 69% акцій Шосткінського молочного комбінату, у який спочатку було інвестовано біля $7 млн. 100% акцій комбінату експерти оцінили приблизно в $35-50 млн.
Horizon Capital Компанія створена в 1995 році. Управляє двома інвестфондами із загальним капіталом порядку $280 млн - Western NIS Enterprise Fund (фінансується урядом США через агентство USAID) і Emerging Europe Growth Fund (приватний фонд прямих інвестицій). Серед інвестицій Horizon Capital - кондитерська група АВК (25,1% акцій), Прокредит Банк (20%), мережа ресторанів швидкого харчування "Швидко" (49,9%), виробник морозива "Троянда" (74,9%), телеканал MTV Ukraine.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас