Фондові торги в США завершились 7 листопада падінням провідних індексів більш ніж на 2,6% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондові торги в США завершились 7 листопада падінням провідних індексів більш ніж на 2,6%

Фондовий ринок
164
Фондові торги в США завершилися 7 листопада 2007 р. значним зниженням провідних індексів.
Основним імпульсом до зниження провідних котирувань став фінансовий звіт гіганта американського автопрому General Motors Corp., опублікований до початку біржової сесії. Компанія повідомила про те, що її чисті збитки в минулому кварталі склали 38,96 млрд дол. у порівнянні із чистими збитками в розмірі 147 млн дол., отриманими за аналогічний період роком раніше. Ошелешуючі цифри звітності пояснюються тим, що компанія була змушена списати в III кварталі 2007 р. безготівкові активи на суму 39 млрд дол. по відкладених податкових зобов'язаннях. На цьому фоні котирування акцій General Motors обрушилися на 6,1%.
Крім того, негативні настрої на біржових майданчиках обумовило в значній мірі ослаблення, що продовжилося, американського долара відносно основного "кошику" валют. Зокрема, курси євро і фунта стерлінгів відносно долара напередодні встановили чергові рекорди. Під час електронних торгів у Європі курс євро відносно долара перевищив позначку в 1,47 дол./євро, а курс фунта стерлінгів - 2,1 дол./фунт стерлінгів на фоні істотного збільшення цін на енергоносії (ціна на нафту марки Light Sweet уперше в історії перетнула позначку в 98 дол./бар.) і кольорові метали.
Несприятливе зовнішнє тло і зміцнення побоювань із приводу наслідків кредитної кризи позначилися на котируваннях у фінансовому секторі. У мінусі завершили торги папери найбільших фінансових компаній США - Citigroup Inc. і Goldman Sachs Group Inc., які подешевшали на 4,8% і на 4% відповідно. Падінням котирувань до найнижчої позначки майже за п'ять років - на 15,6% - відзначилася і компанія Capital One Financial Corp., що здійснює випуск кредитних карт. Приводом для настільки значного зниження котирувань цінних паперів компанії стала її заява про те, що її витрати, пов'язані із втратами по позичках і безнадійних боргах, можуть виявитися набагато більш значними, ніж очікувалося раніше, і досягти 5 млрд дол. На цьому фоні подешевіли папери і інших операторів кредитних карт. Так, котирування акцій American Express Co. і Discover Financial Services опустилися на 5,5% і на 5% відповідно.
Напередодні публікації фінансової звітності подешевшали на 6,7% акції American International Group Inc. (AIG), найбільшої у світі за обсягом капіталізації страхової компанії. Після завершення торгів компанія повідомила про зниження чистого прибутку за підсумками минулого кварталу на 27% - до 3,09 млрд дол., при цьому операційний прибуток знизився на 7,1% - з 2,63 млрд дол. до 2,44 млрд дол. у зв'язку із втратами по іпотечних гарантіях через рецесію на ринку нерухомості.
Не мали стримуючого ефекту на падіння основних індексів сприятливі макроекономічні новини. Так, Міністерство праці США повідомило напередодні про те, що основний показник продуктивності праці в країні в минулому кварталі, за попередніми даними і з урахуванням сезонних коливань, збільшився на 5,3% у порівнянні з II кварталом 2007 р. При цьому показник продуктивності праці в економіці в цілому, за винятком сільськогосподарських галузей, у квартальному вирахуванні виріс на 4,9%, а в промисловості - на 4,6%. Перевершили очікування аналітиків і дані, представлені після початку біржової сесії в доповіді Міністерства торгівлі країни, згідно з якими обсяг товарних запасів на складах оптової торгівлі в країні у вересні 2007 р. у порівнянні із серпнем ц.р. з урахуванням сезонних коливань виріс на 0,8% при середньому рівні прогнозів зростання цього показника на 0,3%.
За підсумками торгів 7 листопада 2007 р. індекс Dow Jones обрушився на 360,92 пункту (-2,64%) - до 13300,02 пункту, індекс Nasdaq - на 76,42 пункту (-2,70%) - до 2748,76 пункту, а індекс S&P упав на 44,65 пункту (-2,94%), склавши 1475,65 пункту.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас