Іноземці пройдуться по "Хрещатику" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іноземці пройдуться по "Хрещатику"

Фондовий ринок
206
Учора банк "Хрещатик" оприлюднив нову агресивну стратегію розвитку установи до 2011 року, що передбачає захоплення 4% частки ринку. Досягти цього, на думку експертів, можна буде тільки за умови, що найближчим часом його акціонером стане великий іноземний інвестор.
Голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук заявив, що завдяки активному розширенню мережі продажів цього року кредитна установа планує швидко наростити активи. "Приплив клієнтів цього року перевищив очікування", - повідомив він. За його словами, це відбулося після переорієнтації на роздрібне кредитування. "Ми раніше відкривали відділення, тільки якщо були впевнені, що в даному регіоні в нас є мінімум два-три великих корпоративних клієнта. Однак цього року почали відкривати відділення і у потенційно цікавих регіонах", - пояснив пан Гриджук. За його словами, цього року банк має намір довести свою частку ринку по всіх видах бізнесу до 1% ринку. У наступному році планується досягти 2%, а до 2011 року - 4%. Для цього в наступному році статутний капітал "Хрещатика" буде збільшений на 210 млн грн - до 750 млн грн. Крім того, банк планує залучити $100-150 млн за рахунок випуску єврооблігацій.
За даними Асоціації українських банків, на 1 жовтня 2007 року банк "Хрещатик" посідав серед українських банків 27-е місце за активами (4,283 млрд грн, 0,9% ринку), 21-е за капіталом (660,537 млн грн, 1,14%) і 25-е за розміром кредитно-інвестиційного портфеля (3,627 млрд грн, 0,93%). У банку 145 філій і відділень. За даними банку, на 1 липня 2007 року його найбільшими акціонерами були ЗАТ "Укрфінком" (45,4043%), Головне фінансове управління Київської міськдержадміністрації (23,7037%), ТОВ "Савінвестмент" (пряма участь 9,99%, опосередкована 9,99%).
Учасники ринку відзначають, що якщо банк досягне своїх планів, то впритул наблизиться до п'ятірки лідерів ринку, що зараз замикає Укрексімбанк із питомою вагою активів в 5,48%. Шостий за активами - банк "Надра", займає 3,6%.
Щоб реалізувати такі плани, банку необхідно буде рости набагато інтенсивніше середнього показника по банківській системі. "По наших прогнозах, активи системи цього року повинні збільшитися на 75%, а якщо банк хоче зайняти більшу нішу, то повинен рости на 100%, - стверджує голова правління Актив-банку Сергій Равняго. - Теоретично "Хрещатик" може реалізувати плани, з урахуванням того, що він дуже вчасно вийшов за межі Києва, почавши будувати відділення по країні. І я переконаний, що через чотири-п'ять років п'ятірка лідерів буде мати зовсім іншу конфігурацію".
Заступник голови правління Укрсиббанку Тарас Кириченко вважає, що "Хрещатик" стане серйозним конкурентом, тільки якщо зможе істотно збільшити свій капітал, одержати дешеве фондування і знайде спосіб для впровадження гарних банківських технологій. "Це можливо тільки за умови появи нових акціонерів із числа великих закордонних банків, які зможуть значно збільшити капіталізацію, - упевнений голова правління банку НРБ Владислав Кравець, - Судячи з усього, заява і була зроблена з урахуванням переговорів з потенційними інвесторами".
Про плани змінити акціонерів заявляють і у самому банку. "Банк перебуває в стані пошуку стратегічного інвестора", - сказав учора Дмитро Гриджук. При цьому він відзначив, що можуть бути продані всі акції, що не перебувають у комунальній власності. Нагадаємо, що київська влада вже вибрала оцінювача для комунальної частки банку, і тому не виключено, що її продаж також відбудеться найближчим часом.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас