Hewlett Packard завершила програму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Hewlett Packard завершила програму

Казна та Політика
179
Світовий виробник електроніки Hewlett Packard (НР) згортає виробництво в Україні. У компанії вважають більш вигідним поставляти продукцію з Європи. Експерти вважають, що на цей крок компанія пішла через низьку рентабельність виробництва. Однак, на їхню думку, відмовлятися від локального виробництва для НР передчасно - через політичну ситуацію на Україні можуть змінитися умови імпорту електронної продукції.
Прес-служба українського представництва Hewlett Packard заявила, що складання комп'ютерів на київській фабриці АЛС було припинено 1 листопада цього року. Вся продукція HР із цього моменту буде завозитися на Україну з Європи. "Це викликано необхідністю оптимізації витрат на виробництво і доставку", - повідомили в прес-службі НР. Від більше докладних коментарів у компанії відмовилися.
Американська компанія Hewlett Packard - один з найбільших у світі виробників електронної техніки. З 2001 року почала складання комп'ютерів у Польщі, з 2002 року - у ПАР, 2003 - у Саудівській Аравії. Станом на 31 липня 2007 року 12-місячний сукупний виторг компанії склав $100,5 млрд.
HP почала виробляти комп'ютери на Україні з жовтня 2005 року. Тоді в компанії заявляли, що локальне виробництво допоможе збільшити ринкову частку продукції НР із 5% до 10%. Відтоді прикладу НР не наслідував жоден великий міжнародний виробник ІТ-обладнання.
Учасники ринку відзначають, що закриття фабрики НР пов'язане із загальною тенденцією на українському та інших подібних йому ринках. Нагадаємо, з початку цього року власне виробництво комп'ютерів згорнув один з найбільших українських інтеграторів компанія "Мікро". За словами директора з маркетингу "Мікро" Сергія Щербини, більшість світових виробників розміщають своє виробництво не в Європі, а в країнах Південно-Східної Азії, де робоча сила дешевша.
Експерти підрахували, що HP інвестувала в українське виробництво не більше $5-8 млн. "Для того щоб зробити складання в Україні рентабельним, необхідно максимально поглиблювати цей процес - налагоджувати виробництво власних комплектуючих, зокрема материнських плат і корпусів. Для цього потрібно інвестувати мінімум $10-20 млн", - говорить пан Щербина. "Прибуткову бізнес-модель можуть створити тільки великі гравці", - вважає директор департаменту комп'ютерних систем "Версія-Сістемс" Дмитро Король."У локального виробництва комп'ютерів в Україні занадто низька маржа порядку 8-10%", - погоджується аналітик GfK-Ukraine Антон Шкляр. "Саме тому зараз спостерігається тенденція укрупнення провідних виробників ПК, які можуть значно послабити або навіть витиснути з ринку середніх і дрібних гравців", - відзначає пан Король. Незважаючи на те що проектна потужність фабрики АЛС становила 100 тис. комп'ютерів на рік, за підсумками минулого року збирач не ввійшов у п'ятірку провідних гравців.
На думку учасників ринку, те, що комп'ютери тепер будуть увозитися в країну, може викликати збільшення строків постачань, як наслідок - значні товарні запаси дистриб’юторів і зниження конкурентноздатності цін. "Комп'ютери, як відомо, дешевшають при зберіганні через постійне зниження ринкової вартості комплектуючих, - говорить Дмитро Король. - До того ж НР вибрали не найкращий час для того, щоб згорнути локальне виробництво, - не до кінця передбачувана політична і економічна ситуація в Україні може викликати зміни митних правил".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас