Україна може залучити 3,6 млрд євро інвестицій у рамках Кіотського протоколу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може залучити 3,6 млрд євро інвестицій у рамках Кіотського протоколу

Казна та Політика
230
Україна може залучити 3,6 млрд євро інвестицій в 2008-2012 р. за проектами спільного впровадження в рамках Кіотського протоколу із скорочення викидів парникових газів.
Про це повідомив голова Державного агентства екологічних інвестицій Віталій Нахлупін на міжнародній конференції "Нафтогазовий комплекс України: надійність, стабільність і перспективи".
У цей час вже заявлений 81 проект спільного впровадження, у тому числі із зборів і утилізації метану, каталітичному видаленню азоту, когенерації, реконструкції систем теплопостачання та ін., повідомив Нахлупін. З них 65 одержали листи підтримки Мінприроди, у тому числі в 11 міністерстваї видало листи схвалення, що відкриває шлях для їх реалізації.
Залік квот із країною-інвестором з першого виконаного проекту, що передбачає утилізацію метану на шахті імені Засядько, планується провести в першому кварталі 2008 р.
Раніше прес-служба Міністерства охорони навколишнього середовища України повідомила, що Україна 5 листопада 2007 р. з'єдналася з Міжнародним журналом трансакцій і пройшла тестування Національного реєстру відповідно до міжнародних вимог. Таким чином, завершено виконання всіх передумов необхідних для застосування Україною механізмів Кіотського протоколу. Наслідки ратифікації Кіотського протоколу Україною та застосування так званих гнучких механізмів Кіотсього протоколу (торгівля квотами на викиди парникових газів і загальне впровадження проектів із скорочення таких викидів) можуть стати джерелами значних фінансових надходжень в економіку країни.
Світовий банк готовий надати Україні допомогу в забезпеченні енергобезпеки, заявив напередодні директор відділу напрямку стабільного розвитку (енергетика, сільське господарство) європейського та центральноазіатського регіону Світового банку Пітер Томсон. Він відзначив, що зокрема Світовий банк готовий сприяти Україні у впровадженні та розвитку інституційної та регуляторної структури для залучення інвестицій в енергосектор в рамках Кіотського протоколу. За його словами, відповідно до діючих міжнародних угод, торгівлю парниковими викидами планується здійснювати в 2008-2012 р. "Однак, СБ разом з деякими міжнародними фондами, які скуповують викиди, готовий продовжити дію цього механізму для України і після 2012 р.", - сказав Томсон.
Представник СБ відзначив, що необхідною умовою для залучення закордонних інвестицій в український енергосектор є й реалізація енергоносіїв за ринковими цінами, а також їх 100% облік.
З 11 серпня в 1997 р. Україна є прихильником Рамкової конвенції ООН про зміну клімату. 15 березня 1999 р. Україна підписала Кіотський протокол до Конвенції, а 4 лютого 2004 р. Верховна Рада України ратифікувала його і ці міжнародні угоди стали складового національного законодавства України. Кіотський протокол набрав чинності 16 лютого 2005 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас