Бельгійці побили рекорд тривалості формування уряду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бельгійці побили рекорд тривалості формування уряду

Казна та Політика
106
Бельгія живе без нового кабінету міністрів от уже 148 днів, що на один день більше, ніж на межі 1987-1988 років.
Відповідно до повідомлень місцевих ЗМІ, компромісна угода може бути досягнута політичними партіями, що беруть участь у формуванні уряду, не раніше 15 листопада. Сторонам поки не вдалося домовитися в питаннях бачення міжнародної політики, функціонування системи органів правосуддя і реалізації політики в сфері зайнятості.
Наприкінці вересня король бельгійців Альберт II повторно доручив фламандцеві Вербу Летерму сформувати новий уряд Бельгії. Право сформувати кабінет міністрів Летерм одержав за підсумками парламентських виборів, на яких його партія - фламандських християнських демократів, яка вісім років знаходилася в опозиції, - одержала найбільше число місць у парламенті.
Яблуком розбрату між потенційними партнерами по урядовій коаліції споконвічно стала пропозиція Летерма про надання більшої самостійності бельгійським регіонам. Він запропонував, зокрема, відмовитися від чинної державної практики, відповідно до якої прерогатива вирішувати, які обмежені повноваження можуть мати регіони, належить федеральному уряду і парламенту Бельгії. Обидва ці інститути, на думку Летерма, до виборів очолювавшого уряд голландомовної Фландрії, повинні, навпаки, перебувати "на службі" у регіональної влади.
Гостра політична криза в Бельгії супроводжується активізацією сепаратистських настроїв серед фламандців, що дало ЗМІ і політикам привід говорити про загрозу територіального розколу країни.
У Бельгії протягом останніх 30 років неписаним законом стало те, що прем'єр-міністром стає представник Фландрії, яка є найбільш населеним (59% населення) і промислово розвиненим регіоном країни.
За матеріалами:
ICTV
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас