Індія та Китай загрожують енергетичній безпеці світу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індія та Китай загрожують енергетичній безпеці світу

Казна та Політика
186
Бурхливий економічний розвиток Китаю та Індії може привести до жахаючих наслідків для світової енергетичної безпеки, якщо уряди цих країн не почнуть зусилля зі скорочення споживання нафти та викидів парникових газів, заявляє 7 листопада Міжнародне Енергетичне Агентство, IEA, у своєму щомісячному прогнозі світової енергетики.
В IEA думають, що Індія та Китай внесуть 45% внеску в збільшення світового споживання первинної енергії до 2030 року, коли попит на енергоносії може зрости на 50% у порівнянні з поточними рівнями. "Від того, як Китай та Індія будуть відповідати на зростаючі загрози їхній енергетичній безпеці, залежить становище всього світу", - відзначається в доповіді, що в основному присвячена розвитку енергетики даних країн, що розвиваються, і впливу, який він здійснює на увесь світ.
Очікується, що Китай уже цього року випередить США за об'ємами викидів парникових газів, що на три роки раніше, ніж очікувалося в прогнозі агентства торік. Індія стане третьою за об'ємами до 2015 року. Основною причиною збільшення викидів парникових газів є надмірне використання вугілля в електроенергетиці цих країн. Однак і імпорт нафти в найбільш густонаселених країнах буде зростати величезними темпами. Очікується, що чистий імпорт нафти в Індії та Китаї збільшиться з 5,4 млн. барелів у день в 2006 році до 19,1 млн. барелів у день в 2030 році. Це більше, ніж чистий імпорт США і Японії на даний момент.
Однак виконавчий директор IEA Нобуо Танака (Nobuo Tanaka) заявляє, що бурхливий економічний розвиток у Китаї та Індії має під собою всі легітимні підстави, оскільки може в значній мірі поліпшити життя більше двох мільярдів людей, що повинно всіляко підтримуватися. "Більше того, багато країн одержують значні економічні вигоди від економічного розвитку в Індії та Китаї через міжнародну торгівлю ", - підкреслив він в інтерв'ю журналістам перед виходом доповіді.
У теж час IEA зауважує, що участь у міжнародній торгівлі виявила важливість зусиль із усіх боків у забезпеченні загальної енергетичної безпеки. "Ми повинні діяти без зволікань, щоб привести до кардинальних змін в області інвестицій у більш чисті, більш ефективні і більш безпечні енергетичні технології", - сказав Танака. Це тим більше важливо, оскільки цілком імовірне нестримне збільшення цін на нафту до 2015 року, оскільки її видобуток буде сконцентрований в країнах Близького Сходу, а світовий попит буде настільки високий, що створить проблеми зі стабільним постачанням "чорного золота" на ринок.
На думку фахівців IEA, середня ціна за барель нафти до 2030 року може скласти $108, коли попит на нафту у світі виросте до 116 млн. барелів у день із 84 млн. барелів у день в 2006 році. "Незважаючи на те, що видобуток нафти на нових родовищах повинен зрости в найближчі п'ять років, цього недостатньо для повної впевненості в компенсації зниження видобутку на старих родовищах", - підкреслює IEA. Щоб підтримати збільшення рівня видобутку у відповідність зі споживанням, нафтогазовий сектор повинен інвестувати майже $5,4 трлн. до 2030 року.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас