На заявах про ревальвацію гривні спекулянти ввели в економіку України більше 1 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На заявах про ревальвацію гривні спекулянти ввели в економіку України більше 1 млрд дол.

Валюта
927
Обсяг інтервенцій НБУ на міжбанківському ринку скорочується. Тим часом на заявах про можливу ревальвацію гривні спекулянти вже ввели в економіку нашої країни більше $1 млрд. Нацбанк може перешкодити притоку гарячих грошей, використовуючи досвід 2005 р., зміцнивши курс національної валюти до 4,95 грн./$1.
За даними НБУ, обсяг інтервенцій центробанку на міжбанку постійно знижується. Якщо в липні Нацбанк поповнив золотовалютні резерви (ЗВР) на $1,146 млрд. (в еквіваленті), а в серпні - на $1,575 млрд., то вже у вересні обсяги інтервенцій пішли вниз - $0,787, а в жовтні - усього лише $0,383. За словами першого замглави НБУ Анатолія Шаповалова, незважаючи на зниження ступеня участі центробанку в торгах, обсяги ринку ростуть: "Зараз наша участь у ринку - 6%. При цьому обсяг торгів збільшується: у жовтні середній денний обіг на міжбанку становив $600 млн., тоді як у вересні в день торгували валютою на $519 млн".
Деякі банкіри пояснюють підвищення обсягу торгів входженням на ринок валютних спекулянтів, які хочуть заробити на ревальвації. Попит на валюту забезпечують комерційні банки, яким необхідно розраховуватися за зовнішніми зобов'язаннями. За словами начальника інвестиційно-банківського управління Укрсоцбанку Еріка Наймана, спекулянти завели в економіку вже $1 млрд., які були вкладені в інструменти з фіксованою прибутковістю - депозити і гривневі облігації. Але банкір не очікує втечі спекулятивних капіталів при зміцненні національної валюти: "Гривня настільки сильно недооцінена, що тільки її зміцнення хоча б на 30% (тобто до 3,5 грн./$1) приведе до помітного відтоку іноземних спекулятивних капіталів. Зміцнення курсу гривні на 2-5% не буде стимулювати вихід спекулянтів з неї".
А начальник управління по роботі з борговими інструментами Альфа-банку Олександр Печерицин вважає, що навіть ревальвація гривні до нижньої межі валютного коридору цього року (4,95 грн./$1) принесе додатковий дохід інвесторам до кінця року на рівні 11% річних. "Тому вихід нерезидентів з позицій у гривні можливий уже при курсі 4,95 грн./$1,- говорить він. Незважаючи на зниження обсягу інтервенцій НБУ на міжбанку, реальність зміцнення курсу гривні вже наприкінці поточного - початку наступного року досить висока. Ближче до кінця 2007 р. вітчизняні банки, які не зможуть залучити нові зовнішні позики через стиснення ліквідності на світових фінансових ринках, будуть активно випускати гривневі облігації, а іноземні спекулянти - активно їх купувати. Перший приклад тому вже є: на облігаційний випуск Укрсоцбанку обсягом 750 млн. грн. книга заявок перевищила 2 млрд. грн., і весь випуск був викуплений нерезидентами.
Для покупки гривневих інструментів іноземці будуть активно заводити валюту на український ринок. Викуповувати надлишкову пропозицію доларів і євро за традицією буде НБУ. В умовах зростаючої споживчої інфляції, подальше збільшення грошових агрегатів за рахунок скупки валюти у ЗВР буде тільки стимулювати збільшення цін. Тому перед НБУ зараз стоїть гостра загроза повторення ситуації початку 2005 р. Щоб загальмувати масований притік валюти на міжбанк, НБУ цілком може опустити курс гривні до рівня 4,95 грн./$1 уже в грудні. Якщо глава Нацбанку Володимир Стельмах зважиться повторити досвід дворічної давнини, то за втримання зростання споживчих цін заплатить економіка.
За словами головного стратега ІК Альфа Капітал Сергія Кульпінського, коли вартість долара у світі знижується, українська економіка (у першу чергу експортери) тільки виграє, хоча і тимчасово. "Розмови про нинішню несправедливу вартість гривні абсолютно необгрунтовані. Китай почав проводити ревальвацію тільки в 2005 р., коли експорт країни був настільки диверсифікований, що незначна ревальвація не зашкодила економіці",- нагадує експерт. За нинішніх умов, коли експорт зосереджений на 2-3 сировинних товарах, повторення ревальвації 2005 р. буде просто економічним злочином.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас