"Лукойл" став жертвою американських юристів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Лукойл" став жертвою американських юристів

Енергетика
146
Іракське міністерство нафти підтвердило, що контракт на розробку родовища "Західна Курна" з російською нафтовою компанією "Лукойл" був анульований. Контракт вартістю $4 млрд. був підписаний ще в період правління Саддама Хусейна. Як повідомляє Herald Tribune, контракт був розірваний під тиском американських юристів. У заяві міністра нафти Іраку також говориться, що рішення було прийнято "за порадою американських юристів".
"Ірак уже повідомляв, що всі контракти, укладені під час правління Хусейна, скасовані", - уточнив офіційний представник міністерства нафти Ассем Джехад. Він відзначив, що "всі старі контракти будуть переглянуті у відповідності із новим законом про нафту".
"Ми будемо захищати наші інтереси, - повідомив у телефонному інтерв'ю The New York Times заступник прес-секретаря президента Росії Дмитро Песков. - Захищати інтереси своїх компаній закордоном - це обов'язок держави".
Як повідомив цьому ж виданню один з високопоставлених іракських чиновників, що побажав залишитися неназваним, у відповідь на рішення Іраку Росія заговорила про можливості переглянути домовленості про погашення іракського боргу в розмірі 13 мільярдів доларів, досягнуті в рамках Паризького клубу в 2004 році.
Уряд Іраку схвалив законопроект про нафту, що повинен визначати розподіл доходів від нафти між Багдадом і іракськими провінціями, а також умови надання контрактів іноземним компаніям, ще на початку цього року. Проте, законопроект ще не був прийнятий парламентом країни. У цих умовах напівавтономний регіональний уряд Курдистану в серпні прийняв власний закон про нафту і уже встиг підписати кілька контрактів, які Багдад вважає незаконними.
Деякі аналітики сподівалися, що російській нафтовій компанії "Лукойл" удасться домовитися з іракською владою завдяки посередництву американської ConocoPhillips, що контролює 20% акцій "Лукойла". Але ці надії розвіялися після переговорів між іракським міністром нафти і Віктором Христенком, які відбулися в Москві в серпні цього року. Іракський міністр тоді пообіцяв, що Ірак оголосить тендер на розробку родовищ не пізніше вересня цього року. Він відзначив, що "Лукойл" зможе прийняти в них участь поряд з іншими претендентами. Проте, про тендери, як і про долю закону про нафту, нічого не чутно до сьогодні.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас