ЄС і Туркменістан продовжать переговори про газ в Ашхабаді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС і Туркменістан продовжать переговори про газ в Ашхабаді

Енергетика
74
Європейський союз і Туркменістан прагнуть розширити партнерство в енергетиці і пізніше в листопаді обговорять деталі формальної угоди, повідомив представник ЄС у вівторок.
Комісар Євросоюзу з питань енергетики Андріс Пібалгс зустрівся з туркменським президентом Курбанкули Бердимухамедовим, який вперше відвідав Брюссель із моменту обрання в лютому. Раніше ЄС повідомив Бердимухамедову, що покращення ситуації із правами людини в Туркменістані допомогло б розблокувати торговельну угоду з Ашхабадом.
Євросоюз намагається знизити свою залежність від російських поставок палива і нарощує свою активність у Центральній Азії та хотів би інвестувати в туркменську енергетику.
Бердимухамедов "підкреслив відкритість Туркменістану розвитку співробітництва на базі конкретних проектів, на суші і на шельфі" Каспію, повідомив представник ЄС, відзначивши також бажання Ашхабада диверсифікувати свій експорт газу. Туркменістан залежить у маршрутах постачання від трубопроводів російського Газпрому.
Пібалгс, як очікується, відвідає Туркменістан 15 листопада, щоб підписати угоду про співробітництво в енергетиці.
Джерело, знайоме з деталями зустрічі, повідомило, що ЄС може запропонує Туркменістану вищі ціни на газ, ніж ті, за якими його купує Газпром. Європейські компанії також готові інвестувати в утилізацію газу, що поки згоряє в смолоскипах на туркменських родовищах.
Правозахисники обвинувачували туркменського диктатора Сапармурата Ніязова, який помер майже рік назад, у переслідуванні інакомислення і порушенні прав людини, і в 2006 році змусили ЄС заморозити торговельний пакт із Туркменістаном.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас