Інфляція б'є рекорди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція б'є рекорди

Казна та Політика
901
За дев'ять місяців 2007 року рівень інфляції в Києві досяг рекордного рівня - 13,5%. Це в 2-2,5 рази вище, ніж у цілому в країні. Почасти збільшення інфляції в столиці пояснюється збільшенням зарплат. Однак у регіонах рівень інфляції і зарплат незрівнянний. Так, Донецьк стоїть на другому місці після Києва за середнім рівнем зарплат (1649 гривень/місяць), але рівень інфляції нижчий за середній в Україні.
А от в Одеській області рівень інфляції наближається до столичного (11,1%), а із зарплат регіон на десятому місці. Гірша ситуація із Черкаською і Вінницькою областями. Зарплати - одні з найнижчих в країні, а області - лідери інфляції.
Чиновники пояснюють різницю інфляції в регіонах просто - "нахабністю" торговців. "Якщо встановлений адміністрацією рівень надбавок становить 15%, то деякі торговці встановлювали надбавки до 45%", - поскаржилися в Головному управлінні економіки Черкаської області.
"Якщо в Києві літр соняшникової олії можна купити за 9,9 гривні, у Криму - за 9,61, то в Миколаєві соняшникова олія коштує 8,68 гривні", - з гордістю за регіон заявляють у Миколаївській обладміністрації. Напрошується висновок - столичні торговці найбільш "нахабні".
Попит диктує ціну
Бізнесмени ж говорять про те, що ціна товару залежить від рівня купівельної спроможності в регіонах. Цю ж точку зору розділяє глава економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин. За його словами, на різницю в інфляції і вартість послуг у регіонах впливають два аспекти - готовність споживачів платити і можливість виробляти товар.
"Низький рівень зарплат у регіоні означає нижчу можливість збільшувати споживчі ціни в цьому регіоні", - констатував експерт.
Вечеря в Києві - у два рази дорожча
Киянам набагато дорожче обходиться користування різними послугами, ніж тим же одеситам і полтавчанам. Стрижка у звичайній київській перукарні обійдеться мінімум в 20 гривень. У Львові за цю послугу візьмуть від 10 гривень, від 12 гривень - в Івано-Франківську, Запоріжжі, Кременчуці, від 15 гривень - у Донецьку.
Набагато дорожче в столиці і відвідування закладів громадського харчування. Середня вартість вечері на одну персону в мережному ресторані "Дежавю" у Дніпропетровську становить 130 гривень, у Донецьку - 150-200 гривень, у Луганську - 125 гривень. У Києві в цьому ж ресторані прийдеться заплатити у два рази більше - 250 гривень.
"У кожному ресторані своя цінова політика. У регіонах у середньому ціни нижчі на 15%, ніж у Києві", - розповів директор з маркетингу мережевого ресторану "Два гусаки" Михайло Темпер. Відповідаючи на запитання, чим керується компанія при розрахунках вартості блюд у різних регіонах, він сказав: "Установлюється така ціна, що будуть платити". У Києві, природно, готові платити більше.
Левину частку витрат у сфері послуг становить оренда житла. Візьмемо готельний сектор. Один день проживання в середньому київському готелі обійдеться в суму від 770 гривень. У Донецьку - від 390 гривень, у Харкові - від 240, у Севстополі від 245 (не сезон), у Львові - від 185. Значно дорожче обходиться в столиці і користування послугами таксі. У Києві середня ціна за кілометр шляху становить 3 гривні, у Донецьку і Львові - 2 гривні, в Івано-Франківську - 1,80 гривні.
Андрій Кирєєв, Тетяна Недорізанюк
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас