Київська міськдержадміністрація вибрала оцінювачів найбільших муніципальних компаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київська міськдержадміністрація вибрала оцінювачів найбільших муніципальних компаній

Фондовий ринок
285
Головне управління Київської міськдержадміністрації з питань комунальної власності оголосило оцінювачів найбільш привабливих активів, що підлягають приватизації, - банку "Хрещатик", "Київміськбуду" і муніципальних ЗМІ. В одній з компаній-оцінювачів заявили, що насправді оцінка вже завершена. На думку експертів, це говорить про те, що ці підприємства можуть бути продані вже до кінця року.
Оцінювати вартість 80% акцій найбільшої будівельної компанії України "Київміськбуд" буде ТОВ "Міжнародна компанія 'Імідж'", говориться у вчорашнім повідомленні головного управління комунальної власності Київської міської держадміністрації. ТОВ "Інтеркапітал" оцінить 23,7% акцій банку "Хрещатик", ТОВ "Рембуд" - майно ТРК "Київ" і радіостанції "Голос Києва". Оцінювачем газет "Хрещатик" та "Українська столиця" стало НП "Актив плюс", "Вечірній Київ" - ТОВ "Сарос".
Конкурс на вибір оцінювача підприємств оголошений 9 серпня і повинен був відбутися 17 серпня. Опитані депутати повідомили, що нічого не знають про те, як він проходив. "Це питання повинно було виноситися на розгляд бюджетної комісії, але цього зроблено не було. Я вперше чую про результати конкурсу і поняття не маю, за яким принципом відбиралися ці компанії", - заявив член бюджетної комісії міськради від "Нашої України" Дмитро Андрієвський. Нічого не знає про конкурс і депутат Київрада від блоку Леоніда Черновецького Михайло Яковчук.
Як з'ясувалося, частина активів була оцінена ще до оголошення про вибір оцінювача. За словами глави компанії "Сарос" Валерія Філіппова, "оцінка "Вечірнього Києва" була завершена минулого місяця". А заступник глави головного управління комунальної власності Іван Коваль уточнив, що оцінювач "Хрещатика" був обраний ще влітку. "Але поки оцінка пакета не проводиться", - уточнив він.
У компаніях "Рембуд", "Актив Плюс", "Імідж" і "Сарос" від коментарів відмовилися, відзначивши, що не перший раз працюють із Київською міськдержадміністрацією (КМДА). Телефонний номер компанії "Інтеркапітал", зазначений в офіційному реєстрі оцінювачів при Фонді держмайна, виявився телефоном квартири.
На думку фінансових аналітиків, провести оцінку муніципальних активів украй складно. "Оцінити той же "Київміськбуд" на даному етапі його корпоративного розвитку проблематично, - говорить аналітик ІК "Трійка Діалог" Євгеній Гребенюк. - Для одержання об'єктивної оцінки необхідне введення мінімальних стандартів корпоративного управління і прозорості та проведений аудит одного із чотирьох найбільших аудиторів". Як повідомив на правах анонімності чиновник КМДА, на оцінку вартості комунальних ЗМІ буде впливати наявність на їхньому балансі приміщень, у яких вони перебувають. "Ці будинки - у центрі міста. Без них ціна медіахолдингу буде набагато нижча", - відзначив співрозмовник. Депутати Київради стверджують, що питання про передачу приміщень на баланс комунальних підприємств поки не розглядалося на сесії. На думку кандидатів у народні депутати, після оцінки міською владою залишиться лише затвердити умови і дату конкурсу на Київраді. "Не виключено, що продаж активів може відбутися вже до кінця цього року - міська влада дуже поспішає",- вважає Дмитро Андрієвський. Нагадаємо, в угоді про створення коаліції фракцій БЮТ і блоку "Наша Україна-Народна самооборона" передбачений законопроект про дострокові вибори мера Києва і депутатів Київської міськради (див. Ъ від 18 жовтня). "Думаю, що продаж активів влада може пояснити невиконанням бюджету за цей рік",- говорить пан Андрієвський. Раніше голова бюджетної комісії Київради Володимир Присяжнюк повідомляв, що бюджет Києва за дев'ять місяців недовиконаний на 273 млн грн. Консолідований бюджет Києва становить 18,1 млрд грн.
Швидше за все, покупці муніципальних пакетів акцій "Київміськбуду", "Хрещатика" і комунальних ЗМІ вже визначені, вважає депутат Київрада від БЮТ Юрій Дмитрук. "Якби я знав, що в майбутньому поміняються власники даних ЗМІ, не пішов би сюди працювати",- відзначило джерело Ъ, близьке до оточення мера Києва Леоніда Черновецького. Експерти вважають, що 23,7% акцій банку "Хрещатик" може сконцентрувати депутат Київрада Андрій Іванов (за інформацією учасників ринку, він контролює 73,8% банку). "Можливо, нинішній власник сам опосередковано купить ці 23,7% у КМДА, а потім виставить всі 100% на продаж",- вважає заступник голови правління Першого інвестиційного банку Сергій Каплін.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас