МЗС: Україна введе нові міграційні правила для росіян у відповідь на аналогічне рішенння РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МЗС: Україна введе нові міграційні правила для росіян у відповідь на аналогічне рішенння РФ

Казна та Політика
256
Україна може одночасно із РФ ввести нові взаємні міграційні правила для громадян, які перебувають на території іншої країни. Про це заявив сьогодні на брифінгу керівник прес-служби МЗС України Андрій Дещиця.
За його словами, РФ наприкінці 2006 р. впровадила нові міграційні правила, згідно з якими кожен іноземець повинен стати на консульський облік, якщо він перебуває на території країни більше трьох днів. Однак для громадян України діяли інші правила - на консульський облік вони повинні були стати протягом 90 днів перебування на території Росії.
"Протягом цього року МЗС України проводило переговори з російською стороною, щоб ці (нові) міграційні правила не застосовувалися стосовно українських громадян", - сказав Дещиця. Він відзначив, що домовленості були досягнуті на рівні керівників департаментів консульської служби, "на рівні джентльменських угод, тому що документів не було підписано".
Дещиця підтвердив, що Росія заявила про наміри скасувати попередні домовленості з українською стороною і впровадити нові міграційні правила для громадян України. Українська сторона вже також дала відповідь, де заявила, що у відповідь буде змушена застосувати аналогічні міграційні правила до громадян РФ.
"Для того щоб впровадити ці міграційні правила, потрібно внести зміни в угоду про взаємні поїздки громадян України і РФ. А, щоб внести ці зміни, потрібно, відповідно, підписати додатковий протокол", - сказав Дещиця.
Він також відзначив, що на сьогодні дати введення нових міграційних правил ще не визначені ні з боку Росії, ні з боку України. У той же час він запевнив, що нові правила будуть введені одночасно обома країнами.
Нагадаємо, що в Росії нові правила міграційного обліку для громадян близького зарубіжжя і одночасно обмеження для них у сфері ринкової торгівлі набули чинності з 15 січня ц.р. Згідно з ними, всі громадяни країн СНД, що мають із РФ безвізовий в'їзд (тобто всі, крім Грузії і Туркменістану), можуть за 1-3 дні одержати реєстрацію навіть поштою, а також дозвіл на роботу строком на 1 рік. Також з початку року Федеральна міграційна служба (ФМС) почала перевірки всіх ринків, де за її даними, задіяна чверть усієї кількості мігрантів, щоб почати заміщення іноземців на ринках російськими торговцями, і до кінця 2007 р. звести кількість іноземних продавців у роздрібній торгівлі до нуля.
Наприкінці січня в Москві пройшли україно-російські переговори по міграційній проблематиці, за підсумками яких було вирішено, що громадяни України можуть перебувати без реєстрації в РФ до 90 днів. "Доти поки сторони не дійдуть до взаєморозуміння, українська сторона домоглася, щоб щодо громадян України, які прибули працевлаштовуватися, не будуть застосовуватися санкції, навіть якщо вони не будуть виконувати нові міграційні правила, введені в РФ 15 січня 2007р.", - сказав тоді Дещиця.
За даними ФМС, у Росії може перебувати від 7 до 12 млн нелегалів. Суми, які вони переправляють у свої держави, оцінюють, щонайменше, в 10 млрд дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас