Долар псує імідж гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар псує імідж гривні

Валюта
1325
Днями президент України запевнив український народ, що чутки про прийдешнє зміцнення вітчизняної валюти трохи перебільшені. Підштовхнули до такої заяви главу держави поширювані, як кола по воді, чутки про те, що, мовляв, долар неухильно падає, а коли так, то незавидна доля чекає і гривню, що міцно прив'язана до американської валюти. Висновок - рідну гривню потрібно зміцнювати. Правда, що піде за цим нацбанківським заходом, ніхто пророчити не наважується. Це означає, що може відбутися все що завгодно, аж до обвалу цін на внутрішньому ринку
На думку деяких досить авторитетних економістів, "американську економіку ніхто не втопить ще піввіку, і коли ми прив’язуємося курсом до долара, а фактично - до американської економіки, то ми думаємо, якщо її корабель пройде, то і нам сили вистачить". Але це не означає, що не слід трохи коректувати нашу фінансову політику.
Зміцнення гривні підготовлене серйозними макроекономічними процесами, у яких перебувала Україна протягом останніх 10-15 років. До речі, подібний шлях проходить і Росія.
Сказали своє вагоме слово експерти і з приводу реального курсу гривні стосовно долара. Так, за показником купівельної спроможності, торік наш ВВП був у гривнях 537 мільярдів, а в доларах - 364. І якщо ми розділимо 537 на 364, то одержимо число менше двох. І це орієнтовний курс гривні до долара.
Але поточний курс відхиляється від таких співвідношень, тому що існує таке поняття, як попит на ту або іншу валюту. І в Україні долар був досить затребуваний. Ця обставина провокувала відповідно і девальвацію гривні. Питання тільки, якими темпами і на яких принципах буде виникати цей процес.
Якщо темпи будуть помірними, то є надія на те, що і банки, і бізнесмени, і прості громадяни вибудовують політику і розраховують виходячи із цього прогнозу.
Але якщо одним махом підняти гривню на 28 копійок, як це відбулося в 2005 році, від нас шарахнеться відразу півсвіту. Інвестори-то до нас прийшли на одних умовах гри, і якщо ці умови почнуть непрогнозовано змінюватися...
Безумовно, вважають експерти, зміцнювати гривню можна і потрібно. Але цей процес повинен бути розписаний на кілька років уперед, тому що представники серйозного бізнесу саме так і роблять. Навіть ті, хто торгує кросівками і тримає фастфуди, планують розвиток на кілька років уперед.
І практично всі економічні аналітики сходяться на думці, що якщо і говорити про зміцнення гривні, то тільки в контексті роботи економіки, а не адміністративних рішень чиновників Нацбанку.
Міла Алексєєва
За матеріалами:
Деловая Неделя
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас