НБУ розглядає 10 заявок на реєстрацію нових банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ розглядає 10 заявок на реєстрацію нових банків

Фондовий ринок
257
Національний банк України (НБУ) розглядає 10 пакетів документів на реєстрацію нових кредитно-фінансових установ, повідомив виконавчий директор НБУ з питань банківського регулювання та нагляду Олександр Кірєєв на банківському форумі, організованому інститутом Адама Сміта у вівторок.
За його словами, активне прагнення бізнесу створювати нові банки пов'язане з ростом економіки.
"Думаю, у найближчі два тижні вже буде зареєстровано кілька банків: два-три точно", - сказав Кірєєв.
За його словами, серед заявок на створення нових банків є пропозиції з боку представників іноземного капіталу. "Є з іноземним капіталом, але там не можуть показати джерела, - постійно варіюють: то був в'єтнамський капітал, то англійський, то офшорний. Але для нас головне показати, звідки виник цей капітал", - відзначив Кірєєв.
Як повідомлялося, частка іноземного капіталу в сукупному статутному капіталі банків України за підсумками вересня 2007 року збільшилася до 35% з 30,2% за підсумками серпня. В цілому на 1 жовтня в країні діяли 174 банку з 196 зареєстрованих (19 банків - у стадії ліквідації), у тому числі 44 банку з іноземним капіталом (з 100%-вим іноземним капіталом - 16 установ).
Говорячи про ситуації із проблемною заборгованістю, Кірєєв відзначив, що зростання вимог до ризику-менеджменту банків дозволяє втримувати частку проблемних кредитів на безпечному рівні, незважаючи на стрімке зростання кредитного портфеля банківської системи. "Хоча абсолютна сума негативно класифікованих кредитів росте, але загальний відсоток таких кредитів (у загальній сумі кредитів) має тенденцію до зниження", - підкреслив він.
Як повідомлялося, за даними НБУ, частка проблемних кредитів у сукупному обсязі наданих українськими банками кредитів у вересні скоротилася і до 1 жовтня становила 1,54% (6,304 млрд грн), тоді як на початок поточного року вона становила 1,65% (4,456 млрд грн).
Щодо переліку банків, діяльність яких НБУ обмежив, Кірєєв повідомив, що з нього буде виведена АКБ "Аркада" (Київ), що потрапив туди без достатніх підстав. При цьому, за його словами, цей випадок дає підстави розглянути можливість перегляду правил введення обмежень на діяльність кредитно-фінансових установ.
"Там треба підправити правила. Щодо "Аркади" взагалі вийшов унікальний випадок: на два дні вилетів норматив (з негативно класифікованих кредитів), а через місяць, коли вже виправилася ситуація, застосовуються заходи впливу, виходячи з правил", - відзначив виконавчий директор НБУ.
При цьому він підкреслив, що ситуація в банку цілком контрольована і те, що сталося, формальне відхилення від вимог Нацбанку, не має істотного значення для цієї кредитно-фінансової установи.
Як повідомлялося, НБУ в жовтні-2007 заборонив банку "Аркада" надавати бланкові (незабезпечені) кредити як у гривні, так і в іноземній валюті до 1 січня 2008 року. В цілому, за даними Нацбанку, загальна кількість українських банків, діяльність яких обмежена НБУ, за підсумками вересня збереглося на рівні 11. Різні обмеження зберігаються для ВАТ "Перший інвестиційний банк", АТ "Банк Велес", ТОВ "Банк Ренесанс Капітал", АКБ "ТК Кредит", ЗАТ "Український кредитний банк", АКБ "Юнекс", ТОВ "Комерційний індустріальний банк", ЗАТ "Український банк реконструкції та розвитку", ТОВ "Банк Російський Стандарт" (всі - Київ) і ВАТ АКБ "Прикарпаття" (Івано-Франківськ).
Крім того, Кірєєв повідомив, що санація Акцент-банку (Дніпропетровськ, раніше - Український кредитний банк) просувається цілком успішно, і НБУ може відновити ліцензію цій кредитній установі в повному обсязі, як тільки будуть перекриті понесені збитки.
За його оцінкою, власники банку близькі до досягнення цієї мети. "Вони зацікавлені в тому, щоб була повноцінна ліцензія", - пояснив виконавчий директор НБУ.
Як повідомлялося, найбільший в Україні "ПриватБанк" (Дніпропетровськ) цього року приступився до санації Українського кредитного банку. Тимчасову адміністрацію в банку НБУ ввів терміном на один рік у жовтні-2006. За даними банку, на 1 липня 2007 року його найбільшим акціонером був Юрій Карпенко (13,246%). За даними Нацбанку України, до початку липня за розмірами загальних активів банк займав 153-є місце (149 млн грн) серед 173 банків, що діяли в країні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас