Штрафний удар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Штрафний удар

Фінтех і Картки
394
Фінансисти збираються нацькувати на торговців, що дотепер не встановили POS-термінали для прийому карток, податкових ревізорів. Тиждень назад Українська міжбанківська асоціація членів платіжних систем "ЕМА" презентувала законопроект, яким деталізувала правила обслуговування пластику банками і магазинами, а також використання його рядовими користувачами. Після прийняття документа експерти прогнозують збільшення кількості терміналів по країні відразу у півтора-два рази.
Відповідно до законопроекту "Про внесення змін до деяких законів України" (відносно безготівкових розрахунків і використання спеціальних платіжних коштів) POS-термінали в обов'язковому порядку повинні будуть установлюватися на торговельних підприємствах, чий готівковий виторг протягом року перевищує 5 млн грн, а також якщо середньомісячні надходження в касу становлять понад 420 тис. грн.
Нагадаємо, що прийнятими більше року тому змінами до Закону "Про платіжні системи" для торговців був розписаний п'ятирічний графік розміщення терміналів по країні - максимальні строки для установки POSів залежали від регіону. Головне, у новому документі нарешті прописується відповідальність підприємства, що відмовляє клієнтові в прийомі платіжної карти.
"Відмова магазину в прийнятті пластику прирівнюється до перевищення ліміту каси. За таке порушення торговельну точку з річним оборотом від 5 млн грн. будуть штрафувати за тими ж принципами і на тих же підставах, що і при порушенні касової дисципліни. Мова йде про адміністративні стягнення в розмірі 10-20 неоподатковуваних мінімумів і штрафи, еквівалентні сумам перевищення ліміту каси. Підприємцям, як і раніше, прийдеться мати справу з податковими органами", - відзначив в інтерв'ю Діловій столицідиректор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем "ЕМА" Олександр Коропів.
Також законопроект зобов'язує продавців магазинів проводити платежі винятково в присутності клієнта. У такий спосіб банкіри збираються боротися із крадіжками грошей з карткових рахунків. Одночасно документом прописуються дії власника пластику при його втраті або розкраданні - відразу після виявлення пропажі він повинен сповістити про це свій банк. Тільки після цього з нього знімається відповідальність за втрату.
"Сьогодні такі вимоги є ще не у всіх платіжних систем. Так фінансисти намагаються знизити свої виплати по несанкціонованих списаннях з рахунків, які в деяких випадках їм доводиться компенсувати власникам у повному обсязі. У випадку прийняття законопроекту в даній редакції фінустанова буде наполягати на тому, що власник карти також несе відповідальність нарівні з ним за зникнення грошей до його дзвінка в call-центр, і зменшувати завдяки цьому розмір компенсації", - заявив заступник голови одного з київських банків.
Фінансисти позитивно оцінили новий документ. "Безумовно, значимим моментом є те, що вживається спроба не тільки зобов'язати підприємства сфери послуг до прийому спеціальних платіжних інструментів, але і прописується відповідальність за ненадання такої послуги. Крім того, визначаються державні структури, які будуть виконувати контролюючі функції", - розповів заступник начальника управління роздрібного банкінгу Укргазбанку Сергій Савелко. Експерти не сумніваються, що під загрозою податкових перевірок і штрафів торговці стануть активніше встановлювати в себе POS-термінали.
"Поява нових правил здійснить позитивний вплив на діяльність великих мережевих банків - лідерів ринку платіжних карт України, а також посприяє розвиткові ринку, збільшенню обсягу операцій як у випуску карт, так і їхньому обслуговуванні в торговельних мережах", - висловив упевненість директор департаменту пластикових карт Правекс-Банку Юрій Хаєв.
За прогнозами, у випадку прийняття документа в нинішній редакції кількість терміналів у країні повинна збільшитися відразу в півтора-два раза.
"Досить сказати, що за півтора року після прийняття змін до закону про платіжні системи, що зобов'язує торговців приймати їх, кількість POS-терміналів подвоїлася. І це при тому що законодавчо не була належним чином описана їхня відповідальність за невиконання нового закону", - відзначив Олександр Карпов. За його словами, до кінця 2007 р. "ЕМА" збирається подавати законопроект під протекторатом народних депутатів Дмитра Святаша і Василя Горбаля.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас