Падіння цін на нафту передчасне — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падіння цін на нафту передчасне

Енергетика
140
Ціни на нафту завзято не бажають падати. На електронних торгах NYMEX в Азії 6 листопада "чорне золото" знову дорожчає. Ринок очікує, що із запасами нафти в США знову будуть проблеми, що спричинить ралі.
Учасники ринку очікують, що в середу 7 листопада міністерство енергетики США повідомить про падіння запасів нафти в країні. Багато в чому це пов'язують із проблемами на нафтовидобувних платформах державної мексиканської нафтової компанії Petroleos Mexicanos, що поставляє значні обсяги сировини в Америку. Крім того, серед факторів, які могли вплинути на обсяги запасів, також називається потужний ураган, який вирував минулого тижня в Карибському морі. Через розгул стихії було порушено регулярне судноплавство між Південною Америкою і Північною, що також могло позначитися на постачанні нафти.
Минулого тижня, коли 31 жовтня міністерство енергетики повідомило про чергове різке скорочення запасів, ціни на нафту різко пішли нагору і встановили нові максимуми протягом двох днів. Якщо говорити про загальне падіння запасів, то вони скоротилися з 321 млн. барелів до 311-312 млн., або майже на 3%. В цілому, це ще не критичні показники запасів, але цифра вже наближається до трирічного мінімуму. Якщо в черговий раз відомство повідомить про падіння запасів, то для ринку це буде означати черговий фактор підтримки цін на високому рівні в переддень опалювального сезону в Північній півкулі.
У міркуваннях нафтових трейдерів все частіше звучать судження про те, що при падінні запасів ринок знову спробує взяти планку на висоті $100. Якщо подібне відбудеться, то ціна на нафту досягне абсолютного максимуму. При урахуванні інфляції $38 за барель в 1980 році перетворюється в $96-$103 на сучасний момент.
Тенденція до підвищення цін на нафту помітна вже на азіатських торгах. Станом на 9:45, за барель марки Light Sweet з постачанням в грудні на електронних торгах NYMEX в Азії дають $94,81, що на $0,83 вище ціни закриття на регулярній сесії в Нью-Йорку напередодні. Настільки впевнена гра на підвищення в Азії пов'язана зі збільшенням занепокоєнь, що запаси в США скоротяться знову. У середньому очікується, що вони впадуть на 1,6 млн. барелів. При цьому обсяги запасів бензину можуть зрости на 200 тис. барелів, а дистилятів упадуть на 500 тис. барелів.
Певне зниження ціни на NYMEX у понеділок скоріш за все варто розглядати як короткочасне, оскільки хеджеві фонди, які вочевидь полюбили спекуляції на сировинних ф'ючерсах, могли зафіксувати свої прибутки після рекордного закриття в п'ятницю, тим паче, що на початку торгів ціни навіть демонстрували невелике зростання. Більше того, з деяких позицій ціни не припинили зростання. Зокрема, росте ціна на топковий мазут, що використовується в індивідуальних домогосподарствах для обігріву. Втім, ф'ючерси на природний газ, що також використовується електростанціями і домогосподарствами, продовжують падати. У ранкові годинники на електронних торгах за 1 млн. британських термічних одиниць дають вже менше $8, або точніше $7,96.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас