Українці недоплачують за газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці недоплачують за газ

Енергетика
165
Вартість природного газу для українського населення в 11 разів нижча від середнього показника вартості газу для європейських домогосподарств. За новими даними Євростату, станом на 1 січня цього року в країнах ЄС населення платить за споживаний природний газ EUR498,5 за тис. куб. м, тоді як в Україні в нинішньому році вартість газу для населення становить 339 грн. за тис. куб. м (біля EUR45).
Найвища вартість природного газу, споживаного в побуті, - у Данії. Середній датчанин платить за тисячу кубічних метрів газу EUR1115,1, що в 2,3 рази перевершує середньоєвропейський показник. У Швеції, Ірландії, Німеччині та Нідерландах газ для населення коштує від EUR650 до EUR905. У середній ціновій групі - домогосподарства Австрії, Бельгії, Іспанії, Італії, Люксембургу, Словенії і Франції, які платять за газ від EUR500 до EUR600 за тис. куб. м. Найнижчі газові рахунки, що не перевищують EUR300, у жителів Східної Європи. Менше всіх за газ платять жителі Естонії - EUR219,2.
При цьому в більшості європейських країн, на відміну від України, вартість газу для промислових підприємств нижча, ніж для населення. Якщо середньоєвропейська вартість газу для населення EUR498,5 за тис. куб. м, то для промислових підприємств вона становить EUR316,4 за тис. куб. м. У вартість природного газу для населення, як правило, включаються витрати по його адмініструванню, які для домогосподарств вищі. Вартість газу для промисловості вища лише в Угорщині (EUR343,7 проти EUR270,9) і в Хорватії, де розцінки для підприємств і населення майже рівні.
Значно більша невідповідність у цінах на газ в Україні, де для промислових підприємств він коштує біля $195 за тисячу кубометрів. "Протягом 3-5 років населення в Україні навряд чи буде платити більше, ніж промислові підприємства. Громадяни ЄС можуть дозволити оплачувати такі ціни, виходячи зі своєї більш високої платоспроможності. В Україні населення не в змозі платити такі суми", - сказав директор енергетичних програм УЦЕПД ім. Разумкова Володимир Саприкін.
За словами Саприкіна, в адміністрування вартості газу для населення в Європі входять більші витрати на транзит, розподіл, зберігання газу і податки. На його думку, вартість газу як для населення, так і для промисловості в Україні буде рости, але ніколи не зрівняється з європейською через низьку платоспроможність населення і менші витрати на транспортування газу.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас