Казахстан хоче більше податків від нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Казахстан хоче більше податків від нафти

Енергетика
105
Уряд Казахстану хоче підвищити податки для компаній ключового нафтогазового сектора, щоб відновити "баланс інтересів" держави та інвесторів, сказав представник Мінекономіки в понеділок.
Він також закликав інвесторів, що вклали десятки мільярдів доларів у казахстанські проекти, добровільно переглянути вже діючі угоди про розподіл продукції (контракти) і запропонував замінити їх на концесії.
Казахстан протягом декількох років планомірно посилює правила гри у високоприбутковій нафтовій галузі. Останньою новацією стали поправки, що вже вступили в дію, до закону про надра, що дають право державі розривати вже укладені контракти, якщо вони становлять загрозу нацбезпеці. Цей закон викликав різку критику з боку Євросоюзу, що закликав Астану поважати права інвесторів.
Виправленням передувала суперечка влади з консорціумом на чолі з італійською Eni, що розробляє гігантське нафтове родовище Кашаган.
У жовтні президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв завірив стурбованих змінами в економічній політиці країни інвесторів, що влада не планує переглядати умови угоди на освоєння Кашагана.
Суперечка навколо каспійського родовища породила побоювання про можливості повторення російського сценарію, коли влада, натиснувши на іноземні компанії, домоглася продажу державному Газпрому 50 відсотків у проекті "Сахалін-2". Захід назвав випадки із Сахаліном і Кашаганом проявом "ресурсного націоналізму".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас