Капіталізм без кордонів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Капіталізм без кордонів

Казна та Політика
248
У Євросоюзі набула чинності нова директива MiFID про регулювання фінансових ринків, що починає процес створення в Європі єдиного ринку капіталів.
Автори директиви розраховують в результаті її застосування на додаткове зростання ВВП у Європі на 1,1% на рік, але аналітики, підтверджуючи, що наслідки від серйозних змін правил гри на ринках капіталу будуть дуже істотними, все-таки не беруться пророкувати ефект від MiFID до 2010 року, коли регулювання інвестицій у ЄС остаточно уніфікується.
1 листопада 2007 року офіційно набрнала чинності директива Єврокомісії 2004/39/EU "Про ринки фінансових інструментів" (більш відома як MiFID), що змінює правила регулювання на фінансових ринках Євросоюзу. Аналітики Reuters у спеціальному коментарі називають MiFID "найбільшою подією в регулюванні ринку цінних паперів у Європі за останні 20 років". Директива MiFID заміняє собою директиву, яка діяла з 1993 року, "Про інвестиційні послуги" (ISD), що почала процес стандартизації регулюючих правил для ринків капіталу в ЄС і трьох держав поза ЄС, які є частиною Європейської економічної зони, - Ісландії, Ліхтенштейну і Норвегії.
Національне регулювання ринків капіталу в країнах ЄС зберігається, однак частина положень MiFID скасовує деякі місцеві обмеження, залишаючи за місцевими регуляторами лише право "екстреного" регулювання у випадку криз. Наприклад, директива знімає обмеження на операції з деривативами у Франції, Іспанії та Італії - раніше місцеві біржі мали фактичну монополію на організацію таких торгів. Спрощується і можливість роботи в країнах ЄС філій брокерських, страхових та інвестиційних компаній з інших країн MiFID. Ефект від введення директиви буде довготерміновим і вкрай істотним, стверджує директор з єврорегіону Thompson Financial Білл Хені. За його словами, директива MiFID створює "новий світовий порядок" на ринку капіталів Європи.
Суть нововведень MiFID можна розділити на кілька частин. Перша стосується уніфікації вимог до розкриття інформації з угод із цінними паперами: директива встановлює вимоги до надання єдиного для ЄС пакета інформації з конкретного фінансового інструмента і зберігання інформації про угоди, а також уточнює вимоги до операцій з новими фінансовими інструментами, у тому числі активами страхових компаній, секюритизованими кредитами і так далі. Чарлі Маккріві, єврокомісар із внутрішнього ринку, коментуючи цю частину MiFID, пояснив, що, з одного боку, зміни збільшують ступінь захисту інвестора (пакет MiFID вводить у тому числі і механізм прямої компенсації інвесторові з боку інвесткомпаній у випадку порушень правил директиви), з іншого боку - знижують вартість капіталу. В 2004 році Єврокомісія оцінювала ефект від введення в дію MiFID і зниження витрат інвесторів, зниження їх ризиків у додаткові 1,1% зростання ВВП у ЄС.
Підготовка інвесткомпаній до MiFID почалася в січні 2007 року - після невдалих спроб деяких країн відкласти її реалізацію до листопада 2007 року. Для них MiFID припускає не тільки "батіг" у вигляді необхідності серйозно змінити правила роботи з окремими категоріями інвесторів (директива вводить нову класифікацію професійних учасників ринку і нові правила для проведення ними операцій з капіталом), що вже зажадало створення нової системи розкриття інформації BOAT провідними банками ЄС, але і "пряник". Легалізуються з погляду фінансових регуляторів нові складні інструменти фінансового ринку і форми організації інвестбізнесу, що стали "модними" в 90-х, наприклад "страхові фонди", облігації CDO, папери "багатосторонніх торговельних умов" (MTF). Всі вони існували в "сірій зоні" для національних регуляторів, що збільшувало витрати на роботу з ними інвесткомпаній - з 1 липня 2007 року більша частина цих інструментів реєструється в рамках "першого етапу" MiFID.
MiFID за задумом розроблювачів повинна істотно знизити частку протекціонізму на національних ринках.
І, нарешті, з 1 листопада Європейський комітет регуляторів фондових ринків (CESR) починає реєстрацію всіх угод із цінними паперами на ринках ЄС. З 2008 року на основі цього регістру CESR будуть розроблені заходи останнього, третього етапу впровадження MiFID - так званого "пакета Ламфалассі". За підсумками роботи CESR у цій сфері до 2010 року передбачається повністю уніфікувати правила на ринках капіталу ЄС.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас