Продавців газу відправляють услід за енергетиками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продавців газу відправляють услід за енергетиками

Енергетика
164
Український ринок природного газу буде реформовано за зразком електроенергетичного. У п'ятницю було оголошено, що уряд створює компанію, якій будуть зобов'язані продавати свій газ всі українські добувачі. Вона стане єдиним постачальником палива для населення, теплокомуненерго та "Укртрансгазу". Учасники ринку цю ідею не підтримують. А в НАК "Нафтогаз України" вважають, що основну проблему газового ринку - заборгованість платників - реорганізація навряд чи вирішить.
Про ініціативу уряду повідомив глава Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) Сергій Титенко. За його словами, Кабінет міністрів вирішив створити єдиного державного оператора для купівлі-продажу природного газу, що видобувається на Україні. Засновником компанії виступить Кабмін, як у випадку з держпідприємством "Енергоринок" (здійснює оптову торгівлю всією електроенергією, виробленою в Україні). У прес-службі НКРЕ додали, що реорганізація повинна впорядкувати газовий ринок і привести до зниження заборгованості споживачів.
Як повідомив пан Титенко, нова схема припускає, що НКРЕ буде затверджувати ціни, за якими єдиний держоператор буде купувати газ у добувачів - дочірньої компанії НАК "Нафтогаз України", "Укргазвидобування", ВАТ "Укрнафта", ДАО "Чорноморнафтогаз", НАК "Надра України" і незалежних добувачів. Потім газ буде продаватися населенню, теплокомуненерго та "Укртрансгазу" за затвердженими комісією цінами. Зараз ці функції стосовно контрольованих державою добувачів ("Укргазвидобування", "Укрнафта", "Чорноморнафтогаз", "Надра України") виконує "Нафтогаз України". Приватні добувачі реалізують газ самостійно на договірній основі.
В "Укрнафті", "Надрах України" і у приватних видобувних структурах коментувати ініціативу уряду не стали. У НАК "Нафтогаз України" упевнені, що головна проблема - низький рівень платежів за газ - так і не буде вирішена. "Ми чекаємо від Кабінету міністрів кроків, спрямованих на реальне підвищення платіжної дисципліни і боротьбу з неплатниками. Створення державного оператора купівлі-продажу природного газу, видобутого на території України, прямо не сприяє реалізації цього завдання", - заявили в прес-службі компанії.
Із цим згодний і генеральний директор газотрейдингової компанії "Об'єднана газова група" Данило Шевєлєв. "Справа в тому, що створення "Енергоринку" ніяк не сприяло платіжній дисципліні. Із цим підприємством не розраховувалися споживачі, і в результаті його борги перед генераціями до 2007 року досягли 4 млрд грн", - заявив він.
Генеральний директор газотрейдингової компанії "Олгаз-інвест" Юрій Коровін відзначив, що ідея уряду зустріне опір з боку приватних добувачів газу. "Більшість газодобувних компаній уже мають договори із промисловими споживачами і тільки завдяки їм можуть покрити витрати на газовидобуток. Ліквідація існуючого порядку приведе до втрати інтересу з їх боку до українського ринку і зниження обсягів видобутку", - заявив Коровін.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас