Всесвітній банк оцінив хорошу звістку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Всесвітній банк оцінив хорошу звістку

Казна та Політика
1168
Всесвітній банк підтвердив песимістичні прогнози МВФ щодо перспектив української економіки в 2008 році. У банку вважають, що темпи зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) у наступному році не перевищать 5,5%, та й то лише при виконанні ряду умов, серед яких неприйнятне для Блоку Юліи Тимошенко (БЮТ) обмеження соціальних виплат. У БЮТ визнають імовірність зниження темпів зростання до 5%, але не мають наміру відмовлятися від збільшення соціальних виплат. Експерти вважають, що БЮТ зможе виконати свої обіцянки, тільки якщо відмовиться від держінвестицій в інфраструктуру.
Учора Всесвітній банк (ВБ) повідомив про перегляд макроекономічних прогнозів для України. У порівнянні з липневим оглядом ВБ поліпшив прогноз зростання ВВП цього року до 6,7%, що ідентично прогнозу МВФ і трохи вище урядового рівня в 6,5%. Втім, темпи зростання споживчих цін, за розрахунками ВБ, повинні прискоритися до 12,5%, що є одним із найбільш песимістичних прогнозів.
"У вересні інфляція склала 14,4% (у річному вимірі.-Ъ) - це максимальне зростання цін з 2000 року,- відзначив економіст ВБ Руслан Піонтковський.- Але наприкінці року з розрахунків випаде подорожчання комунальних послуг наприкінці 2006 року, і зростання цін загальмується".
В 2008 році Всесвітній банк очікує більш помірного підвищення цін і подальшого зниження темпів зростання реального ВВП - до 5,5%, що підтверджує песимістичні оцінки МВФ, що не вірить у реальність досягнення українським урядом в 2008 році 7,2-процентного зростання ВВП. Гальмування української економіки у ВБ пояснюють поступовим зниженням темпів зростання внутрішнього попиту і погіршенням умов зовнішньої торгівлі.
"У середньостроковій перспективі зростання цін на український експорт почне сповільнюватися",- пояснив пан Піонтковський. Це приведе до двократного погіршення дефіциту зовнішньої торгівлі - з 3,5% до 6,2% від ВВП.
Але навіть прогноз зростання ВВП на 5,5% у Всесвітньому банку вважають "оптимістичним", тому що для його досягнення українському уряду необхідно виконати три рекомендації. Потрібно буде в терміновому порядку внести зміни до закону про держзакупівлі, прийняти закон "Про акціонерні товариства" і "схвалити реалістичний бюджет на 2008 рік".
За словами головного економічного радника ВБ Мартіна Райзера, банк радить уряду "прагнути до помірного дефіциту, незначних базових темпів зростання номінальної зарплати і пенсії, використання можливостей для скорочення субсидій і закриття податкових лазівок".
Крім того, ВБ наполягає на збільшенні державних інвестицій в інфраструктуру, а також на збереженні та реформуванні ПДВ. Представники блоку "Наша Україн-Народна самооборона" (НУНС) визнають проблематичність виконання рекомендацій ВБ. "Із прийняттям реалістичного бюджету будуть проблеми. Є одна політична сила, що дала дуже багато обіцянок",- сказав кандидат у народні депутати від НУНС Павло Жебрівський. "Ми не відмовимося від соціальних виплат",- заявив кандидат у народні депутати від БЮТ Сергій Терьохін.
Нагадаємо, БЮТ обіцяє за два роки повернути знецінені внески Ощадбанку СРСР і врахувати в бюджеті-2008 соціальні ініціативи президента Віктора Ющенка. При цьому екс-міністр економіки визнає ризики падіння темпів розвитку економіки наступного року. "Такий прогноз зростання ВВП (5,5%.- ред.) не тільки реалістичний, але й, можливо, занадто оптимістичний,- сказав Сергій Терьохін.- Фахівці банку розбираються у світовій кон'юнктурі і знають про недиференційованості і волатильності українського експорту". Крім того, пан Терьохін сумнівається в можливості схвалення інших ключових законів ще цього року: "Закон про акціонерні товариства дуже сирий і не містить норм про захист від рейдерства. А що стосується держзакупівель, то в нас ще йде дискусія щодо порога звільнення від них".
На думку експертів, обрана потенційними представниками майбутнього уряду стратегія несе загрозу стабільному розвитку економіки. "Ми очікуємо в 2008 році темпи зростання ВВП в 6-7%,- говорить аналітик ІК Millennium Capital Валентин Зеленюк.- Однак наш прогноз базується на збереженні в цілому нинішнього проекту держбюджету без тих соціальних благ, які обіцяє Юлія Тимошенко".
Експерт центра "CASE-україна" Ганна Царенко відзначає, що виконати такий соціальний бюджет можна буде лише за умови відмови від інвестицій в інфраструктуру та збереження нинішнього податкового преса. Не виключене і повторення в 2008 році ситуації 2005 року, коли при зростанні ВВП на 2,6% доходи загального фонду бюджету виросли на 63% за рахунок боротьби з контрабандою імпорту та ліквідації податкових пільг. "Це не тільки скоротить приплив інвестицій, але й негативно позначиться на збільшенні ВВП",- побоюється експерт.
Юрій Панченко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас