Мільярдер Тимченко став одним із найбільших в світі продавців нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мільярдер Тимченко став одним із найбільших в світі продавців нафти

Енергетика
350
Торбьорн Торнквіст, співвласник нафтового трейдера Gunvor, розкрив секрети нафтового трейдера в інтерв'ю агентству Reuters: виявилося, що російський партнер Торнквіста - "друг Путіна" бізнесмен Геннадій Тимченко - за 10 років став завдяки Gunvor одним з головних гравців світового нафтового ринку і мультимільярдером.
Торнквіст розповів, що заснував компанію в Женеві в 1997 році на паритетних засадах з Тимченко. За 10 років трейдер став третім у світі, вважає Торнквіст: торік Gunvor експортувала 60 млн тонн російської нафти й нафтопродуктів на 30 млрд доларів, а в цьому вийде 83 млн тонн і 43 млрд. Більше продають лише Glencore і Vitol.
Сьогодні через Gunvor проходить близько 30% морського експорту нафти та нафтопродуктів з Росії, говорить Торнквіст, 60% припадає на нафту, інше - на нафтопродукти.
Прибуток Gunvor він не назвав. Колишній заступник голови правління ЮКОСа, що займався в тому числі збутом нафти, Олександр Темерко в "Відомостях" оцінює прибуток Gunvor в 5-7% обороту, або 1,5-2,1 млрд доларів торік і 2,1-3 млрд у цьому.
Таких результатів Gunvor досягла завдяки дружбі Тимченко із президентом Володимиром Путіним, переконані співрозмовники газети. Це підтверджує Торнквіст, обмовляючись, що "втягувати в цю розмову Путіна або когось із його адміністрації - це спекуляція".
"У Тимченко відмінні контакти, тому що він росіянин і давно працює в нафтовій галузі. У мене теж гарні контакти", - пояснює успіхи Gunvor Торнквіст. Про його партнера заговорили на початку 2004 року, після відкритого листа кандидата в президенти Івана Рибкіна. Він назвав Тимченко і братів Ковальчуків людьми, відповідальними за бізнес Путіна.
Торнквіст назвав головними клієнтами Gunvor "Газпром нафта", "Роснафта" і ТНК-ВР. Більшість російських нафтових компаній довгий час користувалися в основному послугами Glencore, але в останні роки стали активно співробітничати з Gunvor, звідси і різке зростання оборотів трейдера.
Gunvor продає близько 60% експортованої нафти "Роснафті" і 40% - "Сургутнафтогазу". ТНК-ВР продає більшу частину нафти за довгостроковими контрактами, які укладаються за підсумками щорічних тендерів. Торік серед шести переможців була і Gunvor, що одержала більшу частину "портової" нафти.
Gunvor завжди був однієї із найбільш закритих компаній, стверджує і РБК daily. Він заснований в 1997 році і займається торгівлею нафтою та рафінатом. Ні фінансових показників, ні фізичних обсягів компанія не розкриває. Тимченко, за даними ЗМІ, був товаришем по службі президента Володимира Путіна у першому головному управлінні КДБ і одним зі співвласників банку "Росія". Згадувалося, що пан Тимченко також контролює трейдера IPP, що експортує нафтопродукти.
Йому ж приписують контроль над рядом операторів логістики і перевізників в Естонії, а також контроль над більшою частиною перевезень нафтопродуктів до кордону з республікою.
Сам Тимченко може увійти до числа найбільших мільярдерів світового масштабу зі статком від 9,5 млрд до 14,4 млрд доларів. Такі оцінки дають аналітики на підставі фінансових показників Gunvor.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас