Інвестфонди множаться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестфонди множаться

Фондовий ринок
313
За прогнозами аналітиків, до кінця поточного року активи інвестиційних фондів збільшаться в 2,5-3 рази в порівнянні з торішніми показниками, а протягом двох років легко перевищать 2% обсягу банківських депозитів.
Станом на 1 жовтня в Україні налічувалося 745 інвестиційних фондів під управлінням 291 компанії управління активами.
За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ), сума чистих активів невенчурних ІСІ становить не набагато більше 2 млрд. грн. (близько 0,4% ВВП), тоді як сума депозитів у банках - 247,7 мдрд. грн.
Для порівняння: у США обсяг коштів в управлінні у два з половиною рази перевищує суму депозитів, у Німеччині становить близько 40%, а в Росії - близько 10%. Але учасники ринку впевнені, що в найближчому майбутньому цей показник в Україні також істотно збільшиться.
"Темпи приросту активів невенчурних ІСІ цього року дуже високі, тільки за перше півріччя вони виросли на 78%, а за підсумками року можна чекати збільшення в 2,5-3 рази", - вважає аналітик керуючої компанії "Сократ" Дмитро Омецинський.
Як відзначив генеральний директор КУА "Інеко-Інвест" Олег Морква, українські інвестфонди почали реальну роботу лише в другій половині 2004 р., тобто поточний рік є тільки повним третім роком їхньої діяльності на ринку. "На початок 2005 р. сукупність чистих активів всіх невенчурних ІСІ становила не більше 150 млн грн, а зараз вони перевищують 1,5 млрд грн, тобто за два з половиною роки вони вже виросли як мінімум у десять разів", - відзначив він. Якщо ж темпи зростання збережуться, то вже через рік можна прогнозувати розмір активів українських ІСІ на рівні 10 млрд грн.
Оптимізм колег розділяє виконавчий директор створеної недавно КУА "ОТП Капітал" Марина Мендзебровська, упевнена, що за два роки сума активів в управлінні компанії складе EUR100 млн. "Споживач, зацікавлений в інвестуванні у фонди, є, і цей сегмент ринку стрімко розширюється", - вважає вона.
Крім того, на її думку, залучити інвесторів у фонди можуть комбіновані банківсько-інвестиційні продукти, впровадження яких готують фінансові групи, що мають у своєму складі банк, КУА та адміністратора пенсійних фондів.
До того ж, вважає Марина Мендзебровська, прибутковість фондів в 2008 р. збережеться на рівні 40-80% річних, а в 2009 р. знизиться до 20-30%, що в будь-якому разі набагато вище, ніж процентна ставка по банківських депозитах.
Проте, вважає директор аналітичного департаменту групи компаній "Тект" Юрій Прозоров, у найближчі рік-два, якщо кардинально не поміняти інфраструктуру, регулювання і нагляд за ринком спільного інвестування, активи ІСІ в порівнянні зі зростаючими сумами банківських депозитів будуть практично не помітні, як і в цей момент.
Ольга Галицька
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас