У Києві платять вдвічі більше, ніж в регіонах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києві платять вдвічі більше, ніж в регіонах

Казна та Політика
231
Київ, Донецька і Дніпропетровська області лідирують серед регіонів України за рівнем заробітних плат .
C початку 2007 року середня заробітна плата українців виросла на 36% і склала за підсумками вересня 1,42 тис. гривень на місяць. У Києві платять традиційно більше - у середньому три долари в годину. Середня зарплата в столиці - 2400 гривень на місяць. У квітні платили на 400 гривень менше, пише газета Дело.
У сусідній Польщі київський рівень оплати праці вважається мінімально дозволеним законом. А в країнах Європейського Союзу цей показник більш ніж у п'ять разів вищий.
По регіонах України рівень зарплат, за даними Держкомстатистики, залишається як і раніше неоднорідним. Найменше одержують працівники Тернопільської, а також Херсонської, Чернігівської, Волинської і Вінницької областей. Найбільші зарплати в столиці та в індустріальних східних областях.
Лідерами в оплаті праці є Донецька, Дніпропетровська і Запорізька області. Тут нормальною вважається місячна зарплата в 1600 гривень. Найбільше заробляють у металургії, видобутку вугілля і залізної руди. Зарплати в цих галузях прирівнюються до середніх по Києву і коливаються від 2000 до 2300 гривень на місяць. А от машинобудівникам платять менше - 1600 гривень, і за рік зарплати в цій галузі виросли на 25%, у той час як у цілому по країні - на 36%. При цьому керівники підприємств скаржаться на дефіцит робітників.
При цьому видання відзначає, що незважаючи на те, що зростання зарплат в Україні номінально перевищує інфляцію і триває третій рік поспіль, у країні не вистачає кваліфікованих робітників. Причина - відтік фахівців у сусідні країни, де зарплати більші.
Як повідомлялося, на думку експертів, найбідніші верстви населення країни витрачають на їжу 60% свого заробітку.
Відповідно до європейських норм, забезпеченими можна вважати громадян, які витрачають на продукти менше 20% свого місячного бюджету. А якщо європеєць витрачає на їжу більше 30% доходів, це вже говорить про його матеріальну неспроможність.
Експерт Міжнародного центра перспективних досліджень Олександр Жолудь пояснює, що фактично витрати українців на продукти харчування нижчі заявлених Держкомстатом 53%. "Згідно з остаточними даними про ВВП Україну за 2005 рік (за 2006 рік даних поки немає. - ред.), витрати споживачів на продукти харчування становлять у середньому 39%", - говорить фахівець. Тільки в серпні 2007 року номінальні доходи громадян виросли на 30% щодо серпня минулого року, а виходить, зараз на продукти харчування йде ще менша частка доходів населення - близько 35-37%.
За даними ООН, в 2006 році 28% українців жили за національною межею бідності, за перший квартал 2007-го цей показник знизився всього на 0,2% пункту в порівнянні з відповідним періодом минулого року.
Нагадаємо, що інфляція у вересні склала 2,2%, що є рекордним значенням за останні сім років.
Раніше повідомлялося, що під час спецопитування компанії Gf Ukraine для щотижневого журналу Кореспондент, експерти назвали найкращих у країні роботодавців.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас