Татари розповіли захоплюючу історію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Татари розповіли захоплюючу історію

Енергетика
593
Татарські акціонери Кременчуцького НПЗ з'ясували, хто стоїть за зміною глави підприємства, у результаті якої "Татнафта" втратила контроль над заводом. Керівництво Республіки Татарстан стверджує, що захоплення організувала група "Приват" Ігоря Коломойського. Влада України і Росії обіцяла підтримати татарських акціонерів, однак "Татнафта" ситуацію на заводі як і раніше не контролює.
Вчора глава торговельного представництва Республіки Татарстан в Україні Ростислав Вахітов обвинуватив групу "Приват" у захопленні влади на Кременчуцькому НПЗ, акціонером якого є Татарія. "У нас є безперечні докази того, що за всіма діями стоїть група "Приват". Якщо треба, ми готові представити їх у всіх правоохоронних органах, як Росії, так і України", - заявив пан Вахітов.
На думку заступника генерального директора ВАТ "Татнафта" Наіля Маганова, зв'язок голови правління "Укртатнафти" Павла Овчаренка із групою "Приват" підтверджує той факт, що він відкликав позови "Укртатнафти" проти "Укрнафтогазу", що вів реєстр Кременчуцького НПЗ, і списав акції на користь "Нафтогазу". В 2005 році Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку звинуватила цю компанію в непрофесійних діях на ринку цінних паперів (розголошення інсайдерської інформації на користь компаній групи "Приват") і відкликала її ліцензію, однак "Укрнафтогаз" через суд її відновив.
ВАТ "Фінансова компанія "Укрнафтогаз" заснована нафтогазовими менеджерами Владиславом Тарашевським і Олександром Сабодахою і куплена групою "Приват" в 2004 році. Серед основних клієнтів підприємства - "Укрнафта" (більше 40% контролює група "Приват"), "Укргазвидобування" (входить до складу НАК "Нафтогаз України") і "Укртатнафта".
Зміна влади на Кременчуцькому НПЗ відбулася 19 жовтня, коли колишній голова правління ЗАТ "Укртатнафта" (власник Кременчуцького НПЗ) Павло Овчаренко, звільнений в 2004 році, змістив діючого главу компанії Сергія Глушка, лояльного "Татнафті". В "Укртатнафти" два найбільших акціонери. Татарська сторона контролює завод через Міністерство майна Татарії (28,77%), "Татнафта" (8,61%), швейцарську AmRuz Traiding AG (8,34%) і SeaGroup International Plc (США) (9,96%). Однак у травні акції "Укртатнафти", що належать іноземним компаніям, були списані "Укрнафтогазом" на користь іншого власника - "Нафтогазу", що збільшило пакет останнього з 43,054% до 61,35% (ще близько 1% НПЗ належить групі "Приват"). Зараз "Татнафта" заперечує списання акцій в українських судах. "Татнафта" і влада Татарії заявили, що вважають дії Овчаренка продовженням корпоративного конфлікту акціонерів.
Тепер татарська сторона звинувачує в зміні керівництва міноритарного акціонера - групу "Приват". Як заявив Ъ Маганов, минулого тижня він був на Кременчуцькому НПЗ і зустрів там голову спостережної ради компанії "Славутич-реєстратор", яка входить у групу "Приват", Геннадія Корбана. За його словами, Корбан нібито порадив Наілю Маганову для вирішення конфлікту на НПЗ поїхати в Київ і провести переговори з Ігорем Коломойським і Олександром Ярославським (власник групи "Укрсиббанк").
Сам Корбан заявив, що з Магановим не зустрічався і що група "Приват" не має до зміни керівництва "Укртатнафти" ніякого відношення. Павло Овчаренко не захотів коментувати свій зв'язок з Ігорем Коломойським і Олександром Ярославським, назвавши заяви Наіля Маганова дурницями.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас