Кабмін і Президент розглянуть ситуацію з ростом споживчих цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін і Президент розглянуть ситуацію з ростом споживчих цін

Казна та Політика
215
Під час сьогоднішнього розширеного засідання Кабінету міністрів України за участю президента Віктора Ющенко планується розглянути питання підвищення споживчих цін.
Про це повідомили у прес-службі уряду.
"2 листопада о 14:00 відбудеться нарада під головуванням Президента Ющенко та прем'єр-міністра Віктора Януковича про стан справ у сфері ціноутворення і заходах щодо забезпечення цінової стабільності. У нараді візьмуть участь члени Кабінету Міністрів України, керівники центральних органів виконавчої влади, Національного банку, обласних державних адміністрацій та обласних рад", - сказали в прес-службі.
На засіданні Кабміну 31 жовтня ц.р. Янукович позитивно оцінив поновлення практики проведення розширених нарад уряду за участю глави держави. Він відзначив, що всім учасникам політичного процесу необхідно знайти сили подолати наслідки кризи. На думку Януковича, однієї із причин росту цін є те, що не всі товаровиробники прийняли позицію уряду. "І хоча намітилася стабілізація цін на окремі товари, але ціни продовжують рости", - підкреслив прем'єр.
Нагадаємо, що в жовтні ц.р. Кабмін запропонував установити Порядок декларування зміни оптово-роздрібних цін на продовольчі товари. Як уточнив перший віце-прем'єр, міністр фінансів Микола Азаров, зазначений Порядок передбачає обов'язок виробника або продавця товару за 10 днів до планованої зміни цін сповістити про це в місцеві органи влади, які повинні перевірити обґрунтованість передбачуваного підвищення і вжити відповідних заходів.
У свою чергу, президент Ющенко провину за ситуацію з підвищенням цін на продовольчі товари, пов'язує з неправильною ринковою політикою уряду.
Деякі експерти одним з головних факторів нинішньої інфляції називають неврожай, а дії уряду вважають малоефективними. Так, економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь відзначав, що доручення прем'єр-міністра Міністерству економіки здійснити інтервенції на ринок продовольства з держрезерву не зупинить росту цін на продовольство через недостатні запаси продовольства в державі.
У той же час, за словами керівника групи радників голови Національного банку України Валерія Литвицького, поновлення росту продовольчих цін почалося у вересні 2006 р., і про неврожай тоді ніхто не говорив. Крім того, радник також відкинув вплив на зростання інфляції в країні політичного фактору та зростання продовольчих цін в усьому світі. Говорячи про причини, Литвицький відзначив, що, підвищуючи рівень життя людей, підвищуючи зарплати і т.д., уряду треба було піклуватися про адекватну товарну пропозицію. "Пропозиція товарів і послуг повинна бути адекватною, і ринки повинні бути збалансовані", - підкреслив він.
Нагадаємо, що за даними Держкомстату, за 9 місяців 2007 р. інфляція в Україні, досягла 8,6% і перевищила річний прогноз в 7,5%. Найбільше зростання цін зафіксоване з продовольчих товарів і безалкогольних напоїв - на 12,7%. У тому числі соняшникова олія подорожчала на 49,5%, борошно - на 28,1%, фрукти - на 26,9%. Ціни на одяг і взуття зросли на 0,5%, квартплата підвищилася на 20,5%. Послуги транспорту подорожчали на 6,9%. Вартість палива і мастил підвищилася на 16,7%. Послуги зв'язку подешевіли на 2,5%. Із продуктів харчування ціни знизилися тільки на цукор у зв'язку з насиченням ринку (-6,5%).
29 жовтня ц.р. Азаров заявив, що уряд розраховує утримати інфляцію в 2007 р. на рівні торішніх показників - 11,6%. Разом з тим, Міжнародний валютний фонд погіршив прогноз інфляції в Україні з 11,3% до 11,5%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас