У Росії пояснили, навіщо виходять із угоди про транзит нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії пояснили, навіщо виходять із угоди про транзит нафти

Енергетика
216
Вихід Росії з угоди про погоджену політику в галузі транзиту нафти та нафтопродуктів з магістральних трубопроводів СНД дозволить знизити залежність російських суб'єктів господарювання від транзитних країн.
Таку думку висловив Надзвичайний і Повноважний Посол Росії в Бєларусі Олександр Суріков сьогодні на прес-конференції в Мінську, - передає УНІАН.
«Це невелика залежність російського бізнесу від економічних і політичних рішень стран-транзитерів. Це споконвічна боротьба. Ситуацію з нафтою можна спроектувати на білоруський МАЗ або МТЗ. Вони теж хотіли б продавати, минаючи посередницькі структури», - сказав Суріков.
На його думку, вихід Росії з угоди «не відіб'ється на Бєларусі». «Ми будемо працювати, як і працювали, у двосторонньому напрямку. Однаково в галузі тарифів на транзит ми будемо наближатися до загальноприйнятих цін», - вважає він.
Відповідаючи на запитання, чи ускладниться у зв'язку з виходом Росії з угоди доступ Бєларусі до ресурсів Казахстану, Суріков поставив зустрічне запитання: «А чим він був легкий?». «Однаково Бєларусь не мине трубопроводи, що пролягають чере територію Росії. І так і так треба домовлятися з Росією», - додав посол Росії в Бєларусі.
Нагадаємо, уряд РФ видало розпорядження про припинення участі РФ у тимчасовій Угоді про погоджену політику в галузі транзиту нафти та нафтопродуктів чере магістральні трубопроводи СНД. Розпорядження підписане прем'єр-міністром Віктором Зубковим за пропозицією МЗС РФ і Мінпроменерго РФ.
Угода про проведення погодженої політики в галузі транзиту нафти та нафтопродуктів через магістральні трубопроводи підписана 12 квітня 1996 р.
Уряд РФ доручило Міністерству закордонних справ Росії повідомити Виконавчий комітет Співдружності Незалежних Держав про намір РФ не пролонгувати свою участь у цій угоді.
В угоді, зокрема, прописуються поняття транзит, магістральні нафто- і нафтопродуктопроводи, нафтопродукти. Його учасники вживають заходів щодо забезпечення своєчасних розрахунків за транзит нафти та транспортування нафтопродуктів за погодженими тарифами і на основі укладених договорів. Документ визначає дії сторін при виникненні аварій, передбачає зобов'язання із забезпечення функціонування об'єктів трубопровідного транспорту для транзиту нафти та нафтопродуктів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас