Зроблено не в Америці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зроблено не в Америці

Валюта
902
Національний банк України вчора повідомив кредитні установи про виявлення нового варіанта фальшивих доларів США.
Після одержання телеграми НБУ банки повинні будуть приділяти особливу увагу окремим елементам стодоларових купюр.
На думку фахівців, це навряд чи допоможе вивести з обігу підробки - більшість фальшивих грошей виготовляється професійно, а відрізнити копію від оригіналу можуть далеко не в кожнім відділенні банків і обмінному пункті.
Національний банк розіслав кредитним установам офіційну телеграму, у якій повідомив про виявлення нової підробки банкноти номіналом $100 зразка 2003 року. Ознаками підробленості банкноти є її склейка із двох аркушів, а також те, що папір лицевої сторони має рифлене тиснення по всій поверхні, але імітованих на ній реквізитів ("С1","С8","В7") американського Федерального резервного банку немає.
Як розповіли у Нацбанку, нові види підроблених банкнот доларів США виявляються досить рідко, звичайно раз у рік, через те що долар підробляють не кустарними методами, а з використанням професійного устаткування. "Долар підробляють дуже серйозно. За рік по всій українській банківській системі вдається виявити близько 700 підроблених доларових банкнот", - говорить заступник директора департаменту готівково-грошового обігу НБУ Віталій Білорус.
За статистикою міністерства фінансів США, серед доларів, що перебувають зараз у світовому обігу, рівень підробки банкнот різного номіналу становить 0,01-0,02%. В Україні офіційної статистики фальшивої іноземної валюти не існує. Учасники ринку оцінюють частку підроблених доларів у наявній масі в країні в 1,5% (для гривні такий показник становить близько 3%). Радник міністра економіки Сергій Яременко повідомив, що до 2004 року щорічний імпорт банками в Україну наявного долара не перевищував $3 млрд. Уже в 2004 році він склав $3,789 млрд, в 2005 році - $5,541 млрд, в 2006 році - $10,976 млрд, з початку 2007 року - $9,645 млрд. "Однак ніхто не враховує гроші, які ввозить і вивозить населення у валізах у турпоїздки та привозять гастарбайтери", - говорить пан Яременко. Виходячи з того, що за останні чотири роки в країну тільки офіційно було завезено майже $30 млрд, сума підроблених доларів в обігу може перевищувати $0,5 млрд.
Експерти констатують, що банки постійно виявляють фальшиві доларові банкноти, але більшість підроблених купюр складно впізнати через професійність їхнього виробництва. "Ми із цим увесь час боремося. Але зараз ідуть 'суперпідробки', які настільки якісні, що за одним зображенням нічого не можна зрозуміти - треба дивитися на структуру паперу. Практично всі підробки виявляються при валютно-обмінних операціях і розміщенні коштів на валютних депозитах", - сказав начальник касових операцій і грошового обігу одного із середніх банків, що побажав залишитися неназваним.
Більшість фальшивих грошей виготовляється настільки професійно, що виявити підроблені банкноти можуть далеко не у всіх відділеннях банків навіть із використанням ультрафіолету і спеціального устаткування. Дотепер найбільш якісною партією фальшивої американської валюти вважаються завезені з Ірану долари 1996 року випуску, підробленість яких детектори визначити не могли. "Бувають різні рівні підробок, деякі можна визначити на око, деякі тільки за допомогою спеціального устаткування. Можуть підробити мікрошрифт - те, що здається дрібним малюнком, насправді є текстом, - розповів заступник директора компанії з виробництва банківського устаткування для виявлення фальшивих банкнот 'Новий стиль' Тетяна Павлова. - Але справа в тому, що далеко не у всіх касах і центральних офісах банків є детектори".
Банки можуть не перевіряти банкноти на підробленість, однак при їхньому виявленні касир повинен викликати наряд міліції. "У випадку, якщо справжність купюри викликає сумнів, касир відправляє банкноту на експертизу в Нацбанк. Якщо вона виявляється справжньою, то повертається клієнтові, фальшива купюра вилучається і обміняти її на платоспроможну не можна, - говорить перший заступник голови правління Правекс-банку Роман Валесюк. - Відповідно до інструкції Нацбанку №337 від 14 серпня 2007 року, якщо клієнт приніс дві і більше фальшиві купюри, касир повинен негайно повідомити про це органи МВС, а ті - перевірити, чи є клієнт фальшивомонетником".
Національний банк виявив фальшиві гарантії
Національний банк повідомив українським банкам про виявлені підроблені банківські гарантії Центрального банку Еквадору. Про це йдеться в телеграмі НБУ від 30 жовтня. Відповідно до тексту документа, Міністерство закордонних справ довело до відома НБУ те, що в обігу можуть перебувати згадані банківські гарантії, які не відповідають формату, що використовується Центральним банком Еквадору для емісії ним цінних паперів. Крім того, підписи на даних гарантіях недійсні, а зазначені прізвища не збігаються із прізвищами людей, що займають відповідні посади в Центральному банку Еквадору.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас