Інвест-Кредит Банк обміняв акції на керівника — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвест-Кредит Банк обміняв акції на керівника

275
Учора акціонери невеликого Інвест-Кредит Банку призначили його керівником колишнього голову правління Трансбанку Сергія Щербину. Новий голова Інвест-Кредит Банку, що одержав можливість стать його співвласником, має намір після ребрендингу побудувати всеукраїнський банк і вивести його в лідери по ряду позицій. Банкіри вважають, що в найближчий рік Інвест-Кредит Банку буде складно показати значний результат, а перехід у невеликі кредитні установи топ-менеджерів високого рівня за частку в капіталі вже стає тенденцією на ринку.
Сергій Щербина з 1989 року працював у Промбудбанку СРСР, після чого обіймав посади заступника голови правління ТАС-коммерцбанку, Укргазбанку і Трансбанку. Із червня 2005-го до вересня 2007 року був головою правління Трансбанку, до минулого тижня - членом наглядової ради Трансбанку.
Як стало відомо, наглрада Інвест-Кредит Банку призначила головою правління Сергія Щербину.
Одночасно пан Щербина став співвласником банку, купивши міноритарний пакет основного акціонера банку - ЗАТ "Українська страхова група", а також одержав можливість збільшити свій пакет при досягненні банком кращих позицій на ринку.
Новий керівник має намір перенести головний офіс банку із Кривого Рогу в Київ, провести ребрендинг і вивести кредитну установу в лідери в ряді сегментів. "Ми вже провели переговори з київським і дніпропетровським управліннями Нацбанку, погодивши переїзд до Києва,- повідомив Сергій Щербина.- Звідси ми будемо розвиватися по Україні. До середини наступного року ми відкриємо відділення у всіх містах-мільйонниках". За його словами, у квітні 2008 року акціонери вдвічі збільшать статутний капітал, що дозволить під кінець року наростити активи до 500 млн грн.
"Банк став учасником програми кредитування від Державної іпотечної установи (ДІУ.- ред.), і нам під силу вийти на лідируючі позиції по цій програмі в Києві, Дніпропетровську і Кривому Розі,- упевнений пан Щербина.- Ми плануємо стати учасниками програми мікрокредитування ЄБРР".
Зараз Трансбанк займає 3-е місце серед банків за обсягом виданих іпотечних гривневих кредитів ДІУ.
За даними Асоціації українських банків, на 1 жовтня Інвест-Кредит Банк (до грудня 2005 року - Інвест-Кривбас Банк) посідав 138-е місце за активами (194,02 млн грн) і 128-е за капіталом (63,96 млн грн). Зараз у банку вісім відділень. За його даними, 94,56% акцій прямо володіє СК "Українська страхова група", опосередковано - Людмила Нестеренко.
Раніше до Інвест-Кредит Банку мала претензії прокуратура Дніпропетровської області як до мінімізатора податків. Після цього в банку кілька разів мінялося керівництво. Сергій Щербина заявив, що має намір удосконалити систему корпоративного керування в банку і провести міжнародний аудит, щоб вийти на зовнішні ринки капіталу. Кадровий склад банку, за словами пана Щербини, може обновитися за рахунок банкірів, з якими він працював в інших установах.
Банкіри впевнені, що поява в невеликому банку кваліфікованих фахівців і технологій все-таки не дозволить швидко збільшити присутність на ринку.
"У банківській практиці існує правило дев'яти місяців, за які менеджмент може виявити себе,- пояснює голова правління Актив-банку Сергій Равняго.- У найближчі півтора роки не можна очікувати від банку якогось прориву". При цьому експерти акцентують увагу на закріпленні тенденції, що полягає в тому, що акціонери дрібних банків пропонують опціон на придбання акцій професійним менеджерам більших банків, що стає для установи єдиною можливістю для збільшення ринкової частки. У вересні аналогічну пропозицію акціонери Банку інвестицій і заощаджень (89-е місце за активами) зробили екс-голові правління VAB Банку Андрію Снєгірьову.
"Це прийнята європейська практика, щоб стимулювати топ-менеджерів,- відзначив голова правління Європейського газового банку Ростислав Павличенко.- Тепер цей принцип приходить на Україну, і будь-який нормальний менеджер рано або пізно попросить для себе такий бонус".
Руслан Чорний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас