Україна дала гроші на газову війну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна дала гроші на газову війну

Енергетика
446
Україна виконала свою обіцянку і в останній момент розплатилася з "Газпромом" за поставлений газ. Однак експерти вважають, що до кінця 2007 року може вибухнути новий енергетичний конфлікт. Його врегулювання буде багато в чому залежати від політики майбутнього прем'єра України
Газовий конфлікт між російським "Газпромом" і Україною, схоже, вичерпаний. Україна виконала свою обіцянку і повністю розрахувалася за поставлений в 2007 році газ до зазначеної дати - 1 листопада.
Компанія "РосУкрЕнерго" одержала платіж на суму 729 млн дол. від ЗАТ "УкрГаз-Енерго" для погашення заборгованості, говориться в повідомленні "РосУкрЕнерго". У прес-релізі відзначається, що заборгованість ЗАТ "УкрГаз-Енерго" перед компанією "РосУкрЕнерго" у розмірі 929 млн дол. повністю погашена в рамках, передбачених угодою. Нагадаємо, що конфлікт почався з офіційної заяви "Газпрому" про те, що компанія припинить постачання газу в Україну, якщо українська сторона не сплатить борг у розмірі 1,3 млрд дол. за вже поставлений газ.
Тоді ж монополія повідомила своїх європейських партнерів про можливі труднощі з постачанням, тому що через Україну пролягає основний транзитний маршрут російського холдингу.
Україна у відповідь на претензії "Газпрому" заявила, що газовий борг не є державним.
Ситуацію ускладнювала наявність великої кількості посередників. Держкомпанія "Нафтогаз України" була винна 700 млн дол. компанії "УкрГаз-Енерго", що, у свою чергу, заборгувала "РосУкрЕнерго" ще 300 млн дол. У результаті основний постачальник недоодержав 1 млрд дол. "РосУкрЕнерго" же винна "Газпром-експорту" (структура "Газпрому", що займається закордонними поставками) ще 300 млн дол. У такий спосіб сформувалася загальна сума 1,3 млрд дол.
Визначити механізм погашення заборгованості вдалося на двосторонній зустрічі прем'єрів двох країн Віктора Зубкова і Віктора Януковича. Сторони домовилися, що Україна погасить заборгованість газом зі своїх сховищ протягом жовтня.
Однак експерти прогнозують, що це не останній конфлікт цього року. У першу чергу ймовірні розбіжності можуть бути пов'язані з майбутніми українськими виборами. "Прихід до влади в Україні Юлії Тимошенко не влаштовує "Газпром", - пояснює експерт Центру політичної кон'юнктури Дмитро Абзалов. - Справа в тому, що вона давно планує змінити схему постачання газу з Росії". За словами Абзалова, Тимошенко збирається замінити посередника - спільну компанію "Газпрому" та України "РосУкрЕнерго" і, найімовірніше, це буде компанія "Ітера", з якою Тимошенко була пов'язана в минулому та зберігає непогані стосунки і донині. Російську монополію такий розклад не влаштовує, тому що прибуток холдингу значно знизиться.
Тому "Газпром" намагається зберегти існуючі домовленості.
Начальник відділу фундаментального аналізу фінансової корпорації "Відкриття" Наталя Мільчакова згодна з політологом у тому, що майбутні газові відносини сторін, у тому числі і ціна на газ у наступному році, залежать від імені переможця передвиборних перегонів.
"Думаю, що попереду в "Газпрому" будуть складні переговори за цінами. Українська сторона вважає справедливою ціну 150-160 дол. за тисячу куб. м, нагадуючи, що інші країни СНД отримують газ із Росії за ціною 100 дол. за 1 тис. куб. м. Крім того, Україна звертає увагу на те, що саме через її територію проходить транзитний шлях у Європу і розраховує у зв'язку із цим на деякі преференції", - розповідає Мільчакова. За її словами, сторонам у будь-якому випадку доведеться шукати компроміс.
Нагадаємо, що на сьогоднішній день ціна для України становить 130 дол. за тисячу куб. м. В 2008 році, за прогнозами, ціна може зрости до 180 дол. В "Газпромі" питання за газовими цінами коментувати відмовилися.
Українська суміш
Російський газ постачається "Газпром-експортом" компанії "РосУкрЕнерго", у якій 50% належить "Газпрому", а 50% - контролюється українськими бізнесами-структурами, афілійованими з Мінпаливенерго України. Однак "РосУкрЕнерго" постачає Україні не тільки російський, але й середньоазіатський газ, законтрактований "Газпромом", змішуючи його в трубах. Потім цей газ продається компанії "УкрГаз-Енерго", що і продає його на внутрішньому українському ринку. "УкрГазЕнерго" є спільним підприємством "РосУкрЕнерго" та української держкомпанії НАК "Нафтогаз України".
Історія енергетичних війн
В останні роки Росія та Україна все частіше сперечаються через енергоресурси. У середині 2005 року між країнами вибухнув нафтовий конфлікт. Проблема полягала в тому, що російські компанії обмежили постачання в сусідню країну, і та зіштовхнулася з дефіцитом палива. У той час експерти пояснили скорочення постачання палива в Україну тим, що російським нафтовикам не вдалося домовитися з новою владою в Києві щодо цін на свою продукцію. Український ринок нафти на той момент контролювали кілька великих російських компаній, на їхню частку припадало близько 90% ринку. Україна спробувала знайти вихід з положення, що склалося, обмеживши частку російської нафти на ринку з 90% до 60%. Однак у підсумку була змушена піти на компроміс із Москвою. На початку 2006 року між російською і українською сторонами виникла суперечка вже через газ. Причому вона торкнулася і європейських споживачів, негативно відбившись на репутації "Газпрому". Причиною енергетичної кризи стало небажання України платити за паливо за новими, європейськими тарифами із другого кварталу 2006 року. Підписані "Газпромом" контракти були офіційно спрямовані українській стороні, але вона їх відкинула. Тоді "Газпром" продемонстрував серйозність своїх намірів і 1 січня 2006 року постачання газу було припинено. З новорічного ранку в газотранспортну систему України надходив "тільки російський газ, призначений для Європи". Україна, у свою чергу, почала вирішувати проблему дефіциту по-своєму. У перший же день із труби "пропало" газу на 25 млн дол. У результаті впали обсяги, одержувані європейськими державами. За даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), Сербія недоодержала 50% потрібного за контрактом газу, Словаччина й Угорщина - по 40% газу, Польща - 35%, Австрія - 33%, Франція, Словенія й Хорватія - по 30%, Румунія - 25%, Італія - 24%. Однак і цей конфлікт удалося вирішити. Уже 4 січня було оголошено про врегулювання всіх суперечок між "Газпромом" і "Нафтогазом України". Президент України Віктор Ющенко оголосив про закупівлі газу Україною на кордоні з Росією за ціною 95 дол. за 1 тис. куб. м (в 2005 році ціна становила 50 дол.) і зростання ставок транзиту для "Газпрому" з 1,09 дол. за 1 тис. куб. м на 100 км до 1,6 дол.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас