Розворот — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розворот

Валюта
1136
Світові фінанси. Вперше за поточне сторіччя приплив іноземного капіталу в США змінився наймогутнішим відтоком.
Подання про те, що у світовій фінансовій системі немає більше надійних активів, ніж долар США і номіновані в доларах казначейські зобов'язання (treasuries) донедавна вважалося чи не непорушною істиною. Усіх, хто насмілювався сумніватися в цій догмі, піддавали остракізму за невір'я в нібито абсолютні фінансові цінності. І дійсно, досвід як кінця минулого, так і початку нинішнього століття, демонстрував досить стійкі переваги інвесторів, що методично скуповувала доларові активи.
У часи економічних криз цей процес ще більше підсилювався, перетворюючись із неспішних покупок у пропасну втечу - у періоди фінансової нестабільності інвестори наввипередки кидалися виводити кошти з «ризикованих активів» (насамперед акцій та облігацій ринків, що розвиваються) і конвертували їх у безризикову «тиху гавань» американських treasuries і порівнянних з ними за передбачуваністю надійністю та прибутковістю облігацій американських федеральних агентств.
Доларові активи втрачають репутацію. Статус treasuries як «тихої гавані» дозволяв США безтурботно нарощувати колосальні борги та дефіцит платіжного балансу, які дотепер стійко компенсувалися припливом капіталу з-за кордону.
У серпні гримнув грім на ринку іпотечного кредитування, і американській фінансовій владі вдалося з величезними зусиллями копіювати його поверхневі симптоми. Можливо, ненадовго, оскільки намітилося тектонічне зрушення у всій світовій фінансовій системі.
Одним з доказів цієї тези є опублікований щомісячний звіт Казначейства США з міжнародних потоків капіталу (Treasury International Capital, TIC). Відповідно до звіту, у серпні вперше за поточне сторіччя зафіксований відтік капіталу зі США. Замість звичайного в періоди фінансової турбулентності прагнення інвесторів перекласти в активи економічної метрополії, дані TIC свідчать про прямо протилежний процес - втечі капіталу зі США. У серпні Штати зіштовхнулися з досить вражаючим відтоком в $163 млрд. «Сумарний відтік капіталу склав трохи більше 1% ВВП США, - відзначає аналітик RGE Monitor Бред Сетсер. - У річному вирахуванні це відповідає відтоку в 12% ВВП. В економічному контексті відтік в 12% ВВП це не що інше, як рівень втечі капіталу з Аргентини в 2001 році, у самий пік кризи в цій країні».
Серпневий відтік капіталу відбувався майже у всіх класах американських активів. Інвестори позбувалися не тільки від акцій (що було цілком пояснено в умовах нестабільності на фондовому ринку), але й від облігацій, особливо від довготермінових (як treasuries, так та інші). Цей найбільш тривожний для інвесторів відтік з довготермінових цінних паперах склав рекордні $69,3 млрд (для порівняння: минулий рекордний відтік відбувся аж сімнадцять років тому, у березні 1990 року, склавши $21,2 млрд). Єдиним класом активів, який виявився в серпні в невеликому плюсі, були короткотермінові treasuries.
В основному від американських активів позбувалися приватні інвестори, але свою лепту у відтік внесли й держави (насамперед в особі Центробанків). Так, Японія продала в серпні treasuries на $20,1 млрд. Так само зробив і сусідній Тайвань ($5,6 млрд). Бабуся Європа теж зволіла триматися подалі від активів Нового світу - країни єврозони позбулися в серпні від американських облігацій на суму в $20,2 млрд. Досить істотно знизила свої покупки Бразилія.
Однак найшлися й покупці настільки коштовного товару, як американські борги. Серед них віддані фінансові донори США - Китай і Росія. Так, Китай, продавши довготермінові облігації на $10 млрд, все-таки знайшов у собі сміливість прикупити короткотермінові облігації на $14 млрд. Не відступилася від «вічних цінностей» і Росія, теж, щоправда, з деяким побоюванням промінявши довготермінові вічні цінності вартістю $5,7 млрд на короткотермінові вічні цінності вартістю близько $10 млрд.
Чи зміниться серпневий відтік звичним припливом інвестицій восени? І навіть якщо реалізується оптимальний для США варіант подальшого припливу капіталу, чи буде його масштаб достатнім для покриття дефіциту платіжного балансу?
Як би там не було, перший дзвіночок вже пролунав, і більш ніж тривожний. США прийдеться не просто почивати на лаврах світової фінансової гегемонії, але й доводити свою все більш сумнівну інвестиційну привабливість.
Дотепер США ставилися до іноземних інвестицій з відомою часткою зневаги, допускаючи всіх на борговий ринок, але ревно ставлячись до покупки реальних активів. Так, наприклад, ще в 2005 році конгрес США заборонив продаж американської нафтогазової компанії Unocal китайської держкомпанії CNOOC (за величезну того часу суму в $18,5 млрд) - у результаті цієї заборони Unocal була придбана американською Chevron.
У минулому ж року також була припинена спроба портового оператора з ОАЕ Dubai Port World (DPW) придбати шість американських портів. Після цих намірів конгрес прийняв спеціальний Акт про закордонні інвестиції та національну безпеку (Foreign Investment and National Security Act), що надає президенту і Комітету з іноземним інвестиціям у США (CFIUS) найширші повноваження щодо обмеження іноземних інвестицій.
Інакше кажучи, США звикли говорити про вільну торгівлю тільки коли це вигідно їм самим, а в противному випадку не гидують і відкритим протекціонізмом. В умовах постійного припливу капіталу це їм сходило з рук. З іншого боку, інвестиції, які США дозволили, інвесторів, м'яко говорячи, не порадували. Так, нещодавно створений китайський державний інвестиційний фонд China Investment Company з недосвідченості вже встиг «вляпатися», вклавши в IPO компанії Blackstone Group $3 млрд. Відразу після IPO котирування Blackstone Group почали валитися, і збитки китайців з цієї угоди вже перевищили $600 млн.
Нафтові держави відмовляються від долара. Можливо, постійні пригоди з американськими активами, нарешті набриднуть інвесторам і вони продовжать почату в серпні втечу, тим паче що США навмисно намагаються девальвувати долар. Цей факт став очевидним після зненацька сильного зниження ставки ФРС США 18 вересня відразу на 0,5 процентного пункту.
Падіння долара восени насторожило навіть такого надлояльного сателіта США, як Саудівська Аравія. Так, за даними британської Daily Telegraph, саудівська влада наприкінці вересня почали розглядати можливість продажу частини свого пакета казначейських зобов'язань США. Одні тільки чутки про ймовірне рятування країни від доларових активів викликали шок на ринку forex і майже миттєве падіння долара на 1% до євро.
Якщо це, хоча і запізніле, але економічно цілком виправдане рішення буде здійснено, каскад навряд чи можна буде зупинити - дії Саудівської Аравії часто імітуються іншими великими експортерами нафти в близькосхідному регіоні. Так, на початку вересня про скорочення частки доларових активів у своїх резервах з 99% до 40% оголосив великий експортер вуглеводнів Катар.
Іншим цікавим наслідком можливого розвороту потоку світового капіталу може бути його регіональна переорієнтація. Очевидно, що якщо капітал у більш-менш різкій формі залишає США, то він повинен знайти собі застосування в інших пунктах світової фінансової системи. Основними претендентами на фінансові потоки, що вивільнилися, найімовірніше будуть країни emerging markets, що насамперед вже сформувалася серед них група лідерів - БРІК (Бразилія, Росія, Індія, Китай). При цьому в самому середовищі БРІК, можливо, відбудеться деякий перерозподіл ресурсів на користь Росії і Бразилії за рахунок кілька перегрітих фінансових ринків Китаю. Так, ще в розпал серпневої кризи аналітики Credit Suisse вказували на перспективність вкладень в активи, номіновані в російському рублі та бразильському реалі, відзначаючи при цьому роль цих валют як нових «тихих гаваней». У контексті осіннього падіння, що підсилилося, долара і останніх даних з потоків капіталу актуальності ці рекомендації не втратили, скоріше навпаки.
І все-таки інтерпретація серпневих даних з потоків капіталу в тому або іншому ключі поки передчасна. Деякі аналітики (як, наприклад, Домінік Констам з того ж Credit Suisse) вказують на те, що серпневі дані були в значній мірі детерміновані панічною реакцією інвесторів на кризу іпотечного кредитування, яка вибухнула в США, і , з огляду на вересневе відновлення ринків, варто очікувати відповідного йому відновлення припливу інвестицій в США. Однак інші аналітики відзначають, що величина відтоку була занадто висока для простої аберації і, скоріше за все, відображає більш фундаментальні причини, вплив яких буде позначатися й далі. Так це чи ні, буде видно з вересневих і жовтневим даних TIC, з нетерпінням і тривогою очікуваними інвесторами всього світу.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас