Глушко: Акціонери "Укртатнафти" на зборах у грудні можуть обновити склад органів управлыння ЗАТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глушко: Акціонери "Укртатнафти" на зборах у грудні можуть обновити склад органів управлыння ЗАТ

Фондовий ринок
304
Акціонери ЗАТ "Укртатнафта" (Кременчук Полтавської обл.), якому належить найбільший в Україні Кременчуцький нафтопереробний завод (НПЗ), 17 грудня 2007 року на загальних зборах можуть відкликати нинішніх і обрати нових членів спостережної ради, ревізійної комісії та правління спілки.
Голова правління "Укртатнафти" Павло Овчаренко у вівторок звернувся до ЗМІ із проханням 1 листопада 2007 року розмістити оголошення про проведення зборів акціонерів підприємства, порядок денний якого містить тільки питання про відновлення складу органів управління ЗАТ.
Ініціатором проведення цих зборів, як видно з тексту оголошення, виступив акціонер "Укртатнафти", якому належить більше 10% акцій АТ. Збори повинне пройти в Кременчуці в офісі підприємства.
Як повідомлялося, акціонерами "Укртатнафти" донедавна були національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" (43,054% акцій), Міністерство майна та земельних ресурсів Татарстану (28,778% акцій), "Татнафта" (8,613% акцій) і дружні їй американська Seagroup International Inc. (9,96% акцій) і швейцарська Amruz Trading AG (8,336% акцій). Таким чином, російські акціонери контролювали в цілому понад 55% акцій ЗАТ.
Українська сторона протягом останніх декількох років заперечувала законність передачі Seagroup International іAmruz Trading у цілому 18,296% акцій "Укртатнафти". ВАТ "Фінансова компанія "Укрнафтогаз", яка веде реєстр акціонерів ЗАТ, наприкінці травня 2007 року за рішенням суду списало на користь "Нафтогаза України" 271,006 млн акцій "Укртатнафти" (18,296% статутного капіталу) з рахунків АБ "ІНГ Банк Україна", що виступав власником цінних паперів в інтересах акціонерів з Татарстану. "Нафтогаз України" у результаті таких дій консолідував 61,35% акцій "Укртатнафти".
Міністерство палива та енергетики України в 2007 році через "Нафтогаз України" ініціювало зміну менеджменту "Укртатнафти" на чолі з головою правління суспільства Сергієм Глушко, який, як вважає керівництво відомства, працює переважно на російських акціонерів НПЗ. Однак питання зміни складу правління "Укртатнафи" так і не було розглянуто зборами акціонерів ЗАТ із суперечки навколо 18,296% акцій підприємства.
Тим часом, 19 жовтня 2007 року оперативне управління "Укртатнафтою" почав здійснювати Павло Овчаренко, відновлений судом на посаді голови правління ЗАТ, яку він займав в 2003-2004 роках. Глушко, який очолював підприємство в 2004 році, відразу після звільнення Овчаренко, був відсторонений від виконання обов'язків глави правління підприємства.
Голова НС "Укртатнафти" Шафагат Тахаутдінов, який представляє татарстанських акціонерів, і Мінпаливенерго України 24 жовтня 2007 року заявили про те, що єдиним легітимним керівником Кременчуцького НПЗ є Глушко. Однак, він поки так і не зміг повернутися до виконання обов'язків голови правління "Укртатнафти".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас