Експерт: Стабільність гривні буде залежати від політики НБУ та експортерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Стабільність гривні буде залежати від політики НБУ та експортерів

Валюта
266
Ситуація на валютному ринку України буде залежати від того, які дії буде вживати Національний банк України, і від того, хто в остаточно переможе - експортери або економічна доцільність. Про це заявила в коментарі РБК-Україна начальник аналітичного відділу консалтингового агентства "ААА" Марія Колесник.
На її думку, якщо експортери візьмуть гору, то гривня буде залишатися стабільною, її будуть тримати далі штучним методом, курс буде той, який є на сьогоднішній день.
Експерт відзначила, що бажано було б, щоб гривню трошки ревальвували, оскільки вона істотно переоцінена. У той же час, на її думку, просто її відпустити - це буде абсурдно, тому що вона в такому випадку істотно зросте, а долар - звалиться. "Це буде невигідно нашій економіці, це буде невигідно, в першу чергу, експортерам. У нас досить потужне експортне лобі, і в принципі, частково все-таки експортно-орієнтована економіка", - відзначила Колесник.
За її словами, для країни важливий притік валюти, і якщо ми серйозно гривню ревальвуємо, то наш експортний потенціал стане частково неконкурентоспроможним на зовнішніх ринках. Відповідно, обсяги експорту можуть скоротитися. Цього ніхто робити не буде. "Таким чином, очікувати, що зниження буде більшим, ніж 4,9 грн/дол. - це теж несерйозно. Все що буде робитися, буде робитися плавно, поступово", - сказав експерт.
Колесник порекомендувала зберігати гроші в гривнях або в євро. "Це не ризиковано, але недоцільно купувати євро сьогодні, тому що вона вже дорогв. Якщо хто купив євро раніше, то виводити грошові накопичення з євро нема рації. Стосовно євро гривня не ревальвує, тому що євро росте скрізь у світі. Це буде тільки стосовно долара. Це вигідно автолюбителям, оскільки на них не повинно вплинути в такому випадку зростання світових цін на бензин, тому що він росте в доларах, і якщо наші нафтопереробні підприємства не захочуть автоматично поміняти ціну, то економічно вони зобов'язані більш плавно показувати зростання у гривнях, якщо гривня ревальвує. Таким чином, споживачі не повинні це відчути. Невигідно це буде тільки великим експортерам, які займаються металом, хімією", - відзначив експерт.
Вона також сказала, що недавній стрибок курсу долара в Україні був спровокований винятково політичною складовою.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас