В ЄС в конвертах платять кожну 20-у зарплату — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В ЄС в конвертах платять кожну 20-у зарплату

Валюта
270
Відповідно до останнього дослідження Eurobarometer (служба вивчення суспільної думки при Європейській комісії), частка зарплат у конвертах в 27 країнах ЄС коливається від 1% до 23%. У середньому в Євросоюзі показник становить 5%. Ці дані Eurobarometer одержав, опитавши 27 тис. жителів країн ЄС на тему того, чи одержували вони протягом останнього року зарплату або інші виплати за працю (повністю або частково) без сплати податків і внесків на соціальне страхування.
Найбільш непрозора для влади система оплати праці зафіксована в найбіднішій країні Євросоюзу - Румунії, де майже кожна четверта зарплата (23%) вкладається в конверт. Далі йдуть інші новачки ЄС і колишні країни соціалістичного блоку (Латвія, Болгарія, Литва, Польща, Естонія та Угорщина). Із країн Східної Європи середній показник ЄС не перевищують тільки Чехія і Словенія (3 й 5%). З розвинених країн найвищий рівень "сірої" оплати праці відзначений в Італії (7%) і Бельгії (6%). Це значно вище, ніж у країн-лідерів рейтингу - Великобританії, Франції, Німеччини, Мальти, Люксембургові, у яких про одержання грошей "повз касу" заявивли лише 1% працівників.
"Феномен конвертних зарплат, мабуть, пов'язаний зі ступенем регулювання національного ринку праці", - зробили припущення в Eurobarometer. За даними соціологів, у Західній і Північній Європі "всіру" платять, як правило, за додаткову роботу, у Південній і Східній Європі в такий спосіб може виплачуватися і регулярна зарплата. Найвищий рівень тіньової оплати праці в будівництві: 10% зайнятих у цій сфері повідомили про одержання грошей у конвертах. Далі йдуть сільське господарство (7%), торгівля, транспорт, побутові послуги, готельний і ресторанний бізнес (по 6%).
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас