Одержуємо кредит під заставу цінних паперів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Одержуємо кредит під заставу цінних паперів

Кредит&Депозит
2883
В Україні вже можна знайти банки, які згодні видати кредит під заставу акцій або сертифікатів інвестиційних фондів. Правда, роблять вони це з великим небажанням і в основному для "своїх" клієнтів. Інші банкіри від такої екзотичної застави відмовляються відразу. Так само як і від приймання як забезпечення кредиту антикваріату, предметів мистецтва та золотих злитків.
"Знаю, що кредити під заставу завжди обходяться дешевше. Якщо оформлювати позику у валюті, можна платити банку лише 9-13%, замість 20-36% річних. Але особливого бажання ризикувати машиною або, тим більше, квартирою, якщо чесно, немає. Цікаво, під які ще застави можна одержати кредит?" - з таким питанням часто звертаються читачі.
На жаль, змушені розчарувати - спектр активів, які згодні прийняти банки як забезпечення кредиту, вкрай вузький. Обдзвонили більше 50-ти великих банків, вдалося довідатися, що до стандартного набору застав фізосіб - "нерухомість або автомобіль" - лише деякі додають земельні ділянки, депозити, нежитлові приміщення та цінні папери. Розмір кредиту, який можна одержати під це майно, рідко перевищує 50-70% його оцінної вартості.
Вони для нас не цінні...
Відповідно до чинного в Україні законодавства, банки вправі приймати як забезпечення кредитів цінні папери, у тому числі акції та сертифікати корпоративних і пайових інвестиційних фондів. Приміром, сертифікати відкритих інвестиційних фондів, які керуюча компанія зобов'язана викуповувати на першу вимогу інвестора, багато хто з фондовиків вважає цілком ліквідним інструментом.
Однак, як з'ясувалося, на практиці ситуація така, що банки не хочуть брати під заставу сертифікати "не рідної" керуючої компанії. За словами генерального директора КУА "Укрсоц-нерухомість" Артура Папсуя, це пов'язано з тим, що банку для оцінки пропонованого об'єкта застави необхідно провести аналіз самої компанії, вивчити склад і структуру активів її фонду і провести їх переоцінку відповідно до затвердженої банком процедури. "Якщо врахувати, що аналіз роботи КУА - не стандартна для банків процедура, то можна зрозуміти, що одержувана вигода повинна в багато разів перевищувати витрати банку з проведення цієї операції. Таким чином, зараз складається ситуація, коли в індивідуальному порядку, тільки для великих корпоративних VIP-клієнтів, банком можуть бути розглянуті варіанти роботи із цінними паперами", - говорить Папсуй.
І все-таки представники банківських КУА - Parex Asset Management Ukraine та SEB Asset Management Ukraine - запевнив нас, що в їхній практиці вже були випадки, коли приватні інвестори одержували кредити під заставу цінних паперів. Правда, не більше 50% їх оцінної вартості. При цьому українські банки не мають стандартизованої процедури оцінки цінних паперів як застави.
Але про те, що буде, якщо котирування паперів підуть униз, банкіри мовчать. Однак за законом "Про заставу", відповідальність за втрату або нестачу застави несе сам заставоутримувач - у повному обсязі його вартості.
"У світовій практиці застава цінних паперів є досить популярним інструментом. Інвестувавши кошти в один або кілька фондів, у інвестора в якийсь момент може терміново виникнути необхідність у певній сумі. Він знає, що ці гроші потрібні йому на невеликий термін. Щоб не продавати сертифікати фонду, інвестор може, заклавши частину портфеля, одержати необхідну суму, а через певний час повернути її, викупивши назад папери. Також можна використати подібні угоди для збільшення прибутковості портфеля. Тобто на кошти, отримані при кредитуванні під заставу цінних паперів, можна докупити папери різних фондів і у такий спосіб потенційно претендувати на більшу прибутковість", - відзначає директор з маркетингу компанії Parex Asset Management Ukraine Костянтин Гришко. Однак для українських інвесторів такі операції поки, на жаль, недоступні.
Беремо не дивлячись
Однак банки цілком лояльно ставляться до більш матеріальних речей. Наприклад, вони готові видати готівку під заставу земельної ділянки. Щоправда, не простої, а з повним набором документів (актом права власності на землю, довідками Держкомзему, свіжим актом про оцінку та іншими). Одержати можна до 70% оцінної вартості ділянки за ставкою 12-13,9% річних у доларах. Терміни кредитування теж цілком лояльні, у деяких банків вони досягають 15 років. Приймають банки як забезпечення з кредитів і нежитлові приміщення. Відзначимо, що під такими маються на увазі в основному приміщення під офіси або магазини, але ніяк не гаражі або підвальні приміщення.
Якщо нежитлове приміщення купувалося як укладення грошей або з метою перепродажу, проблем з одержанням під них кредиту не виникне. Одержати 60-70% вартості застави можна також під ті ж ставки.
Набагато складніші справи із предметами мистецтва або антикваріатом. З опитаних нами банків ніхто не погодився оформити кредит під такі застави, навіть за наявності акту незалежної оцінки.
Зате гроші "під мистецтво" завжди готові під скажені відсотки видати ломбарди. Вони ж згодні видати позику під злитки золота (за 62 грн за 1 г золота 585-ї проби), діаманти та коштовності. Банки такі застави в принципі не приймають.
Ще один шлях одержання грошей - оформити кредит під заставу депозиту або депозитного сертифіката. Одержати можна до 90-95% внеску. Але платити з такого кредиту треба буде на 3-5% більше від депозитної ставки або, якщо валюта кредиту відрізняється від валюти депозиту, не менше 12,5% у доларах і 16% у гривнях. До того ж кредити під такі застави не виходять за рамки термінів банківського вкладу. А довгі внески (понад 3-5 років) у наших банках поки ще рідкість.
Макулатуру не приносити!
Що приймають у заставу банки?
В'ячеслав Масленников, директор з управління активами інвестиційної групи "Арт-Капітал":
- У цей момент досить ліквідним активом можна вважати інвестиційні сертифікати відкритих фондів та інтервальних фондів з коротким інтервалом. Ці інструменти можна вважати ліквідними, тому що інвестиційні сертифікати відкритих фондів компанія з управління активами зобов'язана викуповувати щодня, а сертифікати інтервальних фондів - через певні інтервали. З огляду на те, що відкриті та інтервальні фонди можуть бути тільки диверсифікованими, частка акцій, які є високоризиковим активом, не може перевищувати 40%. Решта вкладається в облігації та банківські депозити, знижуючи загальний ризик портфеля. Навіть у випадку сильного падіння на фондовому ринку вартість інвестиційних сертифікатів не буде падати з такою ж швидкістю. Таким чином, ці цінні папери, дійсно, можуть виступати непоганою заставою під банківські кредити.
Цінні папери закритих фондів навряд чи будуть мати великий успіх у банків як застава, тому що компанія з управління активами не несе зобов'язань з викупу цих паперів до моменту закриття фонду, а вторинний ринок таких паперів ще дуже слабо розвинений.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас