Турчинову вже обіцяють крісло міністра фінансів, а Пинзенику - місце Кінаха — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Турчинову вже обіцяють крісло міністра фінансів, а Пинзенику - місце Кінаха

Казна та Політика
670
Міністерство фінансів в уряді Юлії Тимошенко очолить Олександр Турчинов, а Міністерство економіки - Віктор Пинзеник, повідомив джерело в Секретаріаті президента.
Відповідно до коаліційної угоди між БЮТ та «Нашою Україною - Народною самообороною», крісло глави Мінфіну дісталося БЮТ, як і посада міністра економіки. Віктор Пинзеник, якому раніше ладили портфель міністра фінансів, за інформацією джерела, очолить Мінекономіки.
Відзначимо, що в майбутньому Кабміні Юлії Тимошенко, як і у нинішньому Віктора Януковича, посади міністра фінансів і першого віце-прем'єра дістануться одній людині. Навіть якщо Олександр Турчинов під час кадрових переговорів і не одержить формально посаду першого віце-, однаково саме він буде курирувати економічний блок Кабміну. Консультанти Юлії Тимошенко переконані, що міністр фінансів і так є першим віце-прем'єром - за фактом свого положення.
Віктору Пинзенику, що розробляє зараз альтернативний проект держбюджету-2008, віддадуть Міністерство економіки. Вчора до Пинзеника додзвонитися не вдалося.
А колишній міністр економіки Сергій Терьохін повідомив, що не претендує на цю посаду. «Через мій відставку з Мінекономіки, а також політичне безладдя за останні три роки значно впав рівень мого ККД як законодавця. Я розстроєний», - сказав Терьохін. Він додав, що буде співробітничати з Мінфіном з парламенту, де розраховує на високу посаду в комітеті з фінансам і банківській діяльності: «У мене великий список законопроектів». Сергій Терьохін займеться в тому числі скасуванням ПДВ і поверненням заборгованості перед вкладниками Ощадбанку СРСР.
Питання потенційних кандидатів на посаді у виконавчій владі, за словами джерела в секретаріаті, обговорюються між керівництвом НУНС та БЮТ і не виносяться на засідання політрад. Це підтверджують деякі бютівці.
Зокрема, Дмитро Шлемко (№35 у списку) сказав, що їм не називають конкретні прізвища: «Тимошенко сказала, що всі питання щодо персоналій будуть розглядатися виходячи із трьох критеріїв. Перший - внесок члена партії на виборах і проростання результатів, які він забезпечив, другий - робочі навички. Третій критерій - професійні якості претендента». За словами пана Шлемко, Юлія Тимошенко допускала кілька кандидатур на одну посаду і конкуренцію між ними.
Колишній урядовий секретар Віктор Лисицький переконаний, що Пинзеника не запросили на посаду міністра фінансів через світоглядну позицію. «Він залишився в обіймах наївного лібералізму першої половини 90-х, коли термін «дефляція» плутали з девальвацією. Тимошенко такий підхід вже не потрібний», - заявив він. Але Лисицького бентежить й Олександр Турчинов.
Колишній секретар Кабміну переконаний, що в екс-глави СБУ недостатньо професійного досвіду для роботи у фіскальному відомстві. Віктор Лисицький вважає, що Міністерство фінансів пана Турчинова в першу чергу перепідкорить собі Державну податкову адміністрацію, Митну адміністрацію, позбавивши структуру незалежного статусу, а також підсилить вплив на Контрольно-ревізійне управління (КРУ). Ключовою ідеологією його правління стане боротьба з тіньовою економікою.
Микола Сивульський (№63 у списку БЮТ) почасти згодний з Віктором Лисицьким. «Незважаючи на відсутність досвіду роботи в Мінфіні, Олександр Турчинов впорається з обов'язками і буде прекрасним міністром фінансів. Турчинов - відмінний фахівець із боротьби з тіньовою економікою, він навіть докторську дисертацію на цю тему написав. Працюючи в СБУ, він продемонстрував ефективність своїх схем - 35 млрд. грн. додаткових коштів у держбюджет», - сказав Сивульський.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас