Бомба для голови — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бомба для голови

573
Голова НБУ Володимир Стельмах на минулому тижні привселюдно відмовився від роботи у Верховній Раді, заявивши про бажання залишитися головним банкіром країни до закінчення відведеного терміну.
Однак, незважаючи на це, його однопартійці не вгамовуються і продовжують заманювати главу Нацбанку до сесійної зали. І навіть загрожують нацькувати на Володимира Семеновича Президента - «нашеукраїнці» вважають, що йому голова НБУ не зможе відмовити.
Нагадаємо, що за результатами виборів Володимир Стельмах пройшов у парламент за списками НУНС (26-й номер у списку). «На постійну роботу в парламент я не піду ні за яких умов. Прийде час, закінчиться моя каденція, тоді нехай вирішують, що робити далі, але свій термін у НБУ я хочу допрацювати», - заявив Володимир Семенович журналістам минулої середи. За його словами, він ще не обговорював це питання ні із Президентом, ні зі своїми можливими спадкоємцями. До їх числа сьогодні входить моторний голова ради НБУ Петра Порошенко (тиждень тому він вже встиг дати згоду очолити Національний банк або Міністерство закордонних справ) і колишнього першого заступника голови Нацбанку, а нині главу МЗС Арсения Яценюка, який утримується від коментарів на слизьку тему.
Однопартійці не приховували свого розчарування щодо зробленої Стельмахом заяви. І запевняли, що готові на все, аби тільки він приміряв депутатський значок. «Я думаю, Володимир Стельмах має всі професійні і людські якості для того, щоб відстоювати таку позицію. А рішення прийме парламент. Очевидно, буде враховуватися і точка зору глави держави», - пообіцяв лідер блоку «Наша Україн-Народна самооборона» Юрій Луценко. Можна бути впевненим, що якщо Віктор Ющенко і піде назустріч своїм політичним соратникам, то буде підкреслювати цінність Стельмаха-фінансиста. Не виключено, що замість посади головного банкіра країни пообіцяє йому посаду голови комітету ВР із питань фінансів і банківської діяльності. При цьому Президент ніколи не визнає, що висування Володимира Семеновича в парламент - не що інше, як спроба мирно і без зайвого скандалу звільнити крісло головного банкіра для «потрібної» людини. Незважаючи на те що Петро Порошенко не приховує свого бажання зайняти цю посаду (за чутками, крісло глави НБУ йому було обіцяно в обмін на виключення зі списків НУНС), більшість опитаних експертів все-таки сходяться на думці, що шансів більше у Арсенія Яценюка. Проти його кандидатури не стануть протестувати ні однопартійці, ні «регіонали», які не приховують своїх симпатій до молодого і гнучкого міністра.
Очікується, що на умовляння Володимира Семеновича піде наступний тиждень, щоправда, при цьому мало хто вірить в те, що політикам все-таки вдасться його зламати. Занадто вже сильна позиція у Стельмаха після внесення змін до Закону «Про НБУ», які набрали чинності у лютому цього року. За ними термін служби голови Нацбанку збільшений з п'яти до семи років. Так що в нього є всі підстави залишатися у своєму кріслі до грудня 2011 р. Причому й лідери Партії регіонів, і Президент неодноразово офіційно заявляли про те, що на діяльність Національного банку не повинна впливати політика, а очолювати його повинна самостійна особистість. Так що публічного поділу посади голови центробанку (одночасно з міністерськими портфелями уряду) напевно не буде. А Петра Порошенка, схоже, знову обдурили.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас