Небанківське автокредування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Небанківське автокредування

Кредит&Депозит
761
Тільки переплата моторошна, грошей дають мало і на короткі терміни. Зате у фінкомпаніях навпаки - умови практично ідентичні банківським. Але, на жаль, однаково у твердій валюті брати кредит на покупку машини вигідніше.
Для того щоб виявити кращі умови автокредитування, ми споконвічно визначили суму кредиту в 100 тис. грн. (майже $20 тис.). Ця сума, здавалося б цілком виправдана для покупки нової іномарки, виявилася непід'ємної для більшості великих кредитних спілок. Навіть ті нечисленні КС, які займаються автокредитування, довідавшись про потрібну суму позики, прощалися з нами без зайвих розмов. Спілки на покупку машини згодні видати максимум 15-60 тис. грн., тоді як банки вже спокійно ставляться до сум позики, що перевищує 500 тис. грн.
Здивувало нас і практично повна відсутність в "спільників" спеціальних програм з автокредитування, не говорячи вже про рекламні акції, які передбачають більш низькі ставки і пільги для позичальників. Схоже, цей напрямок взагалі не цікавить спілки, які "зависли" у споживчому та фермерському кредитуванні.
Звичайно ж, у зв'язку з великою (як для спілок) сумою позики - з позичальників і "спрос особливий". З них не тільки вимагають наявності прописки в місті, де розташована спілка, але іноді також додаткового (крім купує мали, що) застави - наприклад, нерухомості. Відповідно, прийдеться оплатити оцінку і оформлення цієї застави. Ну і звичайно, необхідний поручитель (також із пропискою і довідкою про доходи). І це при переплаті за автокредит тільки за рік 19-35%.
І останній, найголовніший аргумент не на користь походу до КС - кредити видаються в гривнях, і тільки в гривнях, і, в основному, за умови аннуітетної схеми погашення, що значно збільшує переплату. Оформляти їх у спілці, схоже, варто, тільки якщо вже є гарна кредитна історія і кредитний комітет згодний видати кредит за зниженою ставкою. Або якщо вже навідріз відмовили у видачі аналогічного кредиту в банку, а купувати машину потрібно дуже терміново. У противному випадку такі кредити - просто руйнування для позичальника.
Гарна компанія?
Умови фінкомпаній не йдуть ні в яке порівняння із пропозиціями КС. Фінкомпанії активно співробітничають із конкретними автосалонами, пропонують знижені відсотки при покупці певних моделей машин і кредити з переплатою в 9 -10% за рік.
При цьому набір документів просять надати мінімальний і без усяких додаткових застав. Тільки в одній компанії ("Простофінанс") у нас попросили крім основного пакета документів ще нащось пред'явити і права водія. Але це так, скоріше, виключення із правила.
Спокійно віднеслися фінкомпанії і до розміру кредиту в 100 тис. грн., навіть в 300 тис. грн. Прогрес! Правда, якщо зрівняти умови кредитування у валюті з банківськими, то однаково чаша ваг схилиться вбік банкірів. До того ж компанії завзято видають кредити тільки на умовах аннуітетного погашення. Ну і звичайно ж, також як і спілки, фінкомпанії видають кредити тільки в гривнях.
Досвід "Денег" свідчить: якщо вже ухвалене рішення про те, що автокредит береться саме в національній валюті, до фінкомпаній потрібно сходити обов'язково. Причому почати розмова з менеджерами потрібно з питання про рекламні акції. Саме за акційними кредитами переплата буде мінімальною і навіть, можливо, меншою, ніж з банківського гривневого кредиту.
До речі, як фінкомпанії, так і спілки у випадку прострочення платежу з кредит застосовують цілком стандартні штрафні санкції. Вони практично не відрізняються від банківських, а іноді й менше їх. Подвоює процентну ставку з кредиту у випадку затримки платежу зі членів нашого рейтингу тільки "Харківська каса взаємодопомоги". Інші стягують із позичальника 1% суми платежу за кожний день прострочення або 20% суми одноразово поза залежністю від того, на який саме термін затриманий платіж.
Золоті машини
Рейтинг автокредитів кредитних спілок і фінансових комапній*:
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас