Будинки та стіни вбивають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Будинки та стіни вбивають

Енергетика
631
У суботу вранці у десятиповерховому будинку на півдні Дніпропетровська відбувся вибух побутового газу. За даними на сьогоднішній ранок, загинули 14 чоловік, 25 - госпіталізовані.
Вибух зруйнував два із чотирьох під'їздів десятиповірхівки і залишив без електроенергії та газу 5200 будинків Жовтневого району міста. Надзвичайній події присвоєно найвищу "державну" категорія. За попередньою версією, причиною вибуху стала несправність газорозподільної мережі міста.
Один з очевидців сказав Ъ, що відчув запах газу близько семи ранку. "Тиск у конфорці було настільки сильним, що при найменшому повороті регулятора вогонь доходив до стелі, - відзначив він, відновлюючи ланцюг подій, що передували вибуху. - Знайомі із самого ранку дзвонили в службу газу, але їм порадили не хвилюватися і відкрити кватирки". За словами співрозмовника, у суботу близько 10.15 на вулиці Мандриківській Жовтневого району Дніпропетровська "виник страшний гул", і деякі жителі десятиповерхового будинку №127, переважно жінки, вийшли на вулицю. Розмовляючи телефоном, вони згадували "газові клапани, які вирвало з м'ясом".
Вибух прогримів близько 10.45. Як повідомили в ДУ МНС Дніпропетровської області, епіцентр вибуху перебував у районі третього поверху четвертого під'їзду будинку. У результаті четвертий і частина третього під'їзду будинку розсипалися. Уціліли тільки деякі перекриття в четвертому під'їзді. Дах будинку розколовся на дві частини і частково зруйнувався. У двох інших під'їздах вилетіли віконні рами, лопнули міжповерхові перекриття і несучі стіни. Вибухова хвиля вибила віконні рами із всіх будинків у радіусі 500 метрів, у частині будинку, розташованого на вулиці Мандриківській, 128, дах розколовся навпіл. Внаслідок вибуху без електро- і газопостачання залишилися 5200 будинків Жовтневого району міста.
Олександр Гаврилюк, житель зруйнованого будинку, у момент вибуху дрімав у своїй квартирі на сьомому поверсі. "Всі пішло нагору ногами, і я кудись провалився", - розповів він. Співробітник МНС, який визволив Олександра з-під уламків через годину після аварії, відзначив, що в момент виявлення "кінцівки постраждалого були придавлені будівельними плитами, що розламалися,". "Увесь це час я був притомним і чув, як вмирали: сльози, плач - все чув", - сказав Олександр.
Міліція та співробітники МНС, за словами очевидців, поїхали на місце події приблизно через півгодини після вибуху. Оточивши територію, вони не підпускали до зруйнованого будинку ні мешканців, ні їх родичів. Під заливним дощем люди стояли годинниками, сподіваючись хоч щось довідатися про долю близьких. Батьки, чиї діти залишилися в будинку, то просили міліціонерів пропустити їх, то билися в істерику. Через живе огородження безперешкодно просочувалися лише слідчі, співробітники МНС та автомобілі швидкої допомоги.
Близько 13.30 на місці події з'явився міністр із питань надзвичайних ситуацій Нестір Шуфрич, якого супроводжував в. о. голови держадміністрації Дніпропетровської області Віктор Бондар. Після недовгого спілкування з місцевими жителями міністр вийшов до преси: "За попередніми даними, загинули сім чоловік, госпіталізовано 25, ведуться роботи з виявлення ще 21. Питання номер один - визначити, хто ще залишився під завалами, і врятувати їх". Віктор Бондар, що стояв поруч, поспішив повідомити, що держава "вже виділило 9,5 млн грн" на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації. "Ці гроші будуть спрямовані на допомогу загиблим і вирішення житлового питання", - додав він. Близько 18.00 до місця вибуху прибув прем'єр-міністр Віктор Янукович. "Попередня причина того, що сталося - значне збільшення тиску газу. Можливо, була аварія на газорозподільному пункті", - заявив він. Всупереч старанням державної служби охорони, Януковича відразу ж оточили потерпілі. Вони зажадали письмового підтвердження, що влада надасть їм нові квартири. Мер Дніпропетровська Іван Куличенко спробував заспокоїти мешканців зруйнованого будинку і сказав, що "рішення будуть різними для кожної окремої квартири". "Ми зайдемо в кожні двері і оцінимо збиток", - заявив він. Прем'єр-міністр, пробувши на місці трагедії близько двох годин і пообіцявши, що "всі житлові питання будуть вирішені", покинув оточену територію. Замість себе він залишив віце-прем'єра Андрія Клюєва "для вмрішення поточних питань". "Ми розселимо потерпілих в готелях, надамо кожному мешканцю зруйнованого будинку 500 грн на первинні потреби і оформимо тимчасові посвідчення особи, тому що люди повискакували без паспортів", - повідомив Клюєв. Тим часом, як стало відомо, у готелі вдалося оселити не всіх потерпілих. Деякі, у кого не було прописки в будинку, що вибухнув, змушений були ночувати в школі №76, де розташувався штаб з ліквідації наслідків вибуху.
Вибух будинку в Дніпропетровську вплинув і на політичну ситуацію в країні. Справа в тому, що в суботу в 10.00 у секретаріаті президента чекали представників БЮТ і НУНС, які повинні були оголосити про підписання коаліційної угоди. Після повідомлення про вибух підписання було відкладено. Уродженка Дніпропетровська Юлія Тимошенко терміново вилетіла на місце катастрофи. Вона розповіла, що БЮТ "організував роботу 11 бригад, які повністю засклять всі вікна постраждалого будинку", і "вручив 401 потерпілому по 2 тис. грн одноразової допомоги". "Держава винна на 300%. Абсолютно винуваті й ті, хто володіє міськгазом (компанією "Дніпрогаз"), і вони понесуть відповідальність", - заявила Тимошенко. За її словами, "Дніпрогаз" за останнім часом у три рази скоротив свій технічний парк і технічний персонал.
Нагадаємо, ВАТ "Дніпрогаз", як і низка інших облгазів, було приватизовано в 1993-1995 роках. Компанію контролює російська компанія ЗАТ "Комплексні енергетичні системи" російського підприємця Віктора Вексельберга.
Прес-секретар ВАТ "Дніпрогаз" Сергій Клишавий сказав, що про дзвінки в службу газу з району, де відбувся вибух, йому невідомо: "Я не знаю, хто, куди дзвонив, і чому люди заявляють, що скаржилися нам із самого ранку, - у нас таких фактів немає". За його словами, у цей час відомча комісія опрацьовує низку версій несправності газорозподільного пункту: заводський брак, людський фактор або втручання третіх осіб у систему газопостачання. "Швидше за все, не спрацювала автоматика газорозподільного пункту, а вибух відбувся від надлишкового тиску або потужного витоку газу", - повідомив Клишавий. "Тарифи низькі, грошей у нас немає, люди йдуть через низьку зарплату а обладнання не міняється - я не виключаю, що цей випадок не останній", - додав він.
Прокуратура Дніпропетровської області збудила за фактом вибуху кримінальну справу за ст. 196 КК ("необережне знищення або ушкодження майна"), що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном до трьох років. Тим часом, за словами співробітника Дніпропетровської облради, який побажав залишитися неназваним, "винних в аварії може і не виявитися". "З 1 січня 2007 року ВАТ 'Дніпрогаз' експлуатує газорозподільні мережі без договору з міською владою і державою. Вони від усього можуть відмовитися і юридично їх неможливо буде ні до чого залучити", - відзначив співрозмовник.
Вчора надзвичайній події була привласнена найвища, "державна" категорія. Співробітники МНС, внутрішніх військ і міліції - усього тисяча чоловік - продовжували розбирати уламки зруйнованого будинку. Число виявлених під завалами трупів зросло до 14.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас