"Газ України" вважає можливою причиною вибуху газу в Дніпропетровську недостатню роботу "Дніпрогазу" з ремонту газорозподільчих мереж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газ України" вважає можливою причиною вибуху газу в Дніпропетровську недостатню роботу "Дніпрогазу" з ремонту газорозподільчих мереж

Енергетика
206
Дочірнє підприємство Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" "Газ України" заявляє, що, можливо, причиною вибуху газу в житлових будинках Дніпропетровська став недостатній ремонт і модернізація газорозподільчих мереж компанією "Дніпрогаз".
Про це Українським Новинам повідомив співробітник прес-служби "Газу України" Олена Мельник.
За її словами, відсутність держконтролю за діяльністю підприємств з газопостачання й газифікації, а також несистематичне виконання ними нормативів щодо вкладень коштів у ремонт і модернізацію газорозподільчих мереж могло стати причиною вибуху.
Вона підкреслила, що газорозподільчі мережі, які вибухнули в суботу, перебувають на обслуговуванні "Дніпрогазу", частка "Нафтогазу України" у якому становить всього 1,2%.
Приватизація "Дніпрогазу", як і ряду інших облгазів і міськгазів, проходила в 1993-1995 роках, при цьому, за словами Мельник, державі вдалося зберегти контроль над 18 з 41 великого облгазу і міськгазу.
Вона також відзначила, що в грудні 2006 "Газ України" запропонував обл- і міськгазам підписати нові варіанти договорів щодо користування майном, яке не підлягає приватизації.
Ці договори жорстко регламентують виконання підприємствами капіталовкладень у мережі, діагностику їхнього стану, своєчасний ремонт і реконструкцію.
Однак "Дніпрогаз" і частина інших подібних підприємств відмовилися виконувати ці вимоги.
За словами Мельник, з початку 2007 і до сьогоднішнього дня "Дніпрогаз" незаконно експлуатує газорозподільчі мережі без укладеного договору.
Як повідомляло агентство, компанія "Дніпрогаз", що забезпечує газом споживачів Дніпропетровська, пояснює вибухи побутового газу в житлових будинках міста різким підвищенням тиску в мережі.
9 чоловік загинули й 25 госпіталізовані в результаті вибуху побутового газу в житлових будинках у Дніпропетровську.
Вибухи відбулися 13 жовтня близько 11:00.
"Дніпрогаз" займається транспортуванням газу по розподільчих трубопроводах, а також продає газ у Дніпропетровській області.
По 22,57% акцій "Дніпрогазу" володіють компанії Eriswell Traiding Ltd і Sagasiti Limited, ще 19,45% належить Sodeman Limited, 16,56% - Tanter Holdings Limited (усі - Кіпр).
"Дніпрогаз" контролює російська компанія закрите акціонерне товариство "Комплексні енергетичні системи" (КЕС) бізнесмена Віктора Вексельберга.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас